Naslovna Poljoprivreda Deklarisanje meda od sada drugačije u Evropi, ističu srpski pčelari

Deklarisanje meda od sada drugačije u Evropi, ističu srpski pčelari

167
0

Do kraja ove godine Evropa će promeniti način deklarisanja meda i potrošači će znati odakle njihov proizvod zaista potiče. Članovi Saveza pčelarskih organizacija Srbije pojašnjavaju da bi u slučaju mešavina trebalo da se obeležavaju sve države iz kojih je proizvod uvezen.

Poredak navedenih zemalja bio bi prema udelu količine meda iz svake zemlje, a za prve četiri države bi se takođe navodio i procenat učešća tog meda u tegli, zaokružen na najbližih pet odsto. U slučaju da zbir procenata ovih četiri države ne premaši 50 odsto učešća meda u tegli, procenti se navode i za naredne države kako bi potrošač bio informisan o tome čiji medovi dominiraju barem u polovini meda u tegli.

pčelinji proizvodi
foto I. Stanković

„Ovo je trenutni predlog i očekuje se da takav i ostane, jer su se usaglasili svi relevantni faktori, pa i Slovenija kao predlagač, čiju inicijativu je svojevremeno potpisom podržao i SPOS. Iako Srbija nije u EU, kada se ovakve vrste propisa donesu u Evropi, odmah se implementiraju i u našoj zemlji. Prelazni period za implementaciju odluke EU bio bi do dve godine,“ pojašnjavaju članovi SPOS-a.

Konačno utvrđivanje metoda za proveru sadržaja meda

Predloženo je da se, nakon mnogo godina, uspostave aktuelne metode za proveru autentičnosti i kvaliteta meda. Rok za pripremu ovih metoda iznosi četiri godine, uz obavezu redovnog ažuriranja spiska metoda kako bi se minimizirala prednost falsifikatora. Analiza Evropske komisije otkrila je da je skoro polovina uvezenog meda u Evropsku uniju lažna, s visokim sadržajem sirupa. To je znatno više falsifikata u odnosu na prethodnu godinu. EU, koja ne proizvodi dovoljno ove namirnice da zadovolji svoje tržište, suočava se s povećanim uvozom po niskim cenama, posebno iz Kine.

Realna cena meda

Na našem tržištu nedavna analiza otkrila je da je od 25 kontrolisanih uzoraka meda 22 bilo falsifikat. Evropski proizvođači, u okviru osnivanja Evropskog pčelarskog saveza, planiraju unaprediti status ovog sektora. Savez će u Briselu i lokalno u svim državama Evrope delovati u interesu borbe protiv falsifikovanog meda koji preplavljuje evropsko tržište. Takođe, planira se uvođenje posebnih subvencija po košnici pčela, uz naglasak na zaštiti pčela od pesticida štetnih za njih.

Izvor: Politika