Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Digitalizacija agrara: digitalna edukacija paora i dalje na niskom nivou, ali ima...

Digitalizacija agrara: digitalna edukacija paora i dalje na niskom nivou, ali ima potencijala

346
0

Digitalizacija poljoprivrede kojoj Srbija teži izvodljiva je u sadašnjosti i bližoj budućnosti što pokazuje i korišćenje platforme eAgrar. Na dotičnu se prijavilo 92% osoba koje su bile deo istraživanja pod nazivom „Nivo digitalne pismenosti i analiza potrebnog oblika podrške sa preporukama za poboljšanje nivoa digitalne podrške poljoprivrednicima“.

U onlajn anketi sprovedenoj od strane udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj/Agronews, učestvovalo je 961 ispitanik. Od tog broja, njih 885 je kreiralo nalog na digitalnoj platformi eAgrar, a od tog broja 85% je konkurisalo za podsticaje i subvencije.

Izvor. SRDA

S obzirom na to da je platforma eAgrar dostupna od aprila 2023. godine, ovo predstavlja značajan broj poljoprivrednika koji su aplicirali za sredstva na nacionalnom nivou. Prema istraživanju, više od polovine ispitanika eAgrar je ocenilo najvišim ocenama kao funkcionalnu – 60% njih.

Poljoprivrednici koji su kreirali nalog i registrovali svoje gazdinstvo na platformi eAgrar, izjasnili su se na koji način su to učinili. Rezultati pokazuju da je najveći broj njih (58.5%) nalog kreirao samo uz dostupna uputstva, dok je četvrtina ispitanika koristila pomoć službenika u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) ili opštini. Oko 11% ispitanika je kreiralo nalog uz pomoć prijatelja. Manji broj se obratio udruženju čiji su članovi za pomoć oko registracije, dok je veći broj onih koji su platili za ovu uslugu (32 ispitanika).

Image by Gordon Johnson from Pixabay

Digitalizacija i agrar: šta još anketa pokazuje?

Anketa je pokazala da su najviše pomoći i podrške u kreiranju naloga za platformu eAgrar tražili ispitanici stariji od 60 godina, zatim oni srednjih godina, dok je najmanje mladih poljoprivrednika, mlađih od 40 godina, iskazalo potrebu za pomoći. U starosnoj grupi od 18 do 40 godina, 24% ispitanika je tražilo pomoć, dok je u grupi od 40 do 60 godina taj procenat iznosio 33%. Među starijima od 60 godina, čak 40% njih nije uspelo da se registruje na platformu bez pomoći.

Kada se uporede dobijeni podaci iz istraživanja, odnos ispitanika iz Vojvodine i ostatka Srbije je 1:3. To znači da je nešto više od trećine ispitanika sa teritorije AP Vojvodine. Važno je napomenuti da je istraživanje sprovedeno putem onlajn ankete, što znači da su učestvovali poljoprivrednici koji koriste internet.

Image by rawpixel.com on Freepik

Broj aktivnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji u 2022. godini iznosio je 437,471 (izvor: data.gov.rs). Nakon samo nekoliko meseci od uvođenja platforme eAgrar, ovaj broj je drastično smanjen. Samim tim je do sada registrovano oko 330,000 poljoprivrednih gazdinstava. Iako su uspeli da se registruju, ovi poljoprivrednici nisu samostalni u upravljanju i vođenju poslovanja putem digitalnog sistema.

Na čemu smo?

U zaključnom delu istraživanja naglašena je potreba za daljom edukacijom poljoprivrednika u digitalnoj pismenosti. Kako se ističe, ona je ključna za samostalno vođenje i upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima kroz digitalne alate i tehnologiju, bez posredovanja ili plaćanja trećih lica za takve usluge.

Image by Freepik

Takođe, istaknuta je važnost edukacije u kontekstu biznis planiranja, s obzirom na to da je poljoprivredna proizvodnja posmatrana kao biznis. Savetodavci i stručnjaci iz oblasti poljoprivrede ključni su faktori u biznis planiranju i postizanju željenog obima i kvaliteta proizvodnje. Stoga je edukacija o njihovoj nužnosti presudna za svako poljoprivredno gazdinstvo i proizvodnju.

Ovaj rad proizlazi iz projekta „Mladi i mediji za demokratski razvoj“. Inače je rađen u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Rad Mladih poljoprivrednika Srbije/Agronews-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Izvor: AgroNews