Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Digitalna agro polisa: osiguranje za poljoprivrednike lakše no ikad

Digitalna agro polisa: osiguranje za poljoprivrednike lakše no ikad

50
0

Recentno je predstavljena prva digitalna agro polisa koja omogućava zaključivanje agrarnog osiguranja bez kontakta sa prodavcem. Dotičnu su predstavili Đenerali Osiguranje Srbija i Institut BioSens. Kako navode, zaključivanje osiguranja može da se obavi bilo gde – sa njive, iz bašte, iz kuće ili sa nekog drugog mesta.

Poljoprivrednici koji žele osigurati svoje njive, voćnjake i zasade mogu obaviti celokupnu proceduru. Ovo uključuje prikupljanje dokumentacije i potpisivanje polise, putem aplikacije za Android ili iPhone uređaje.

Izvor: Generali Srbija – zvanična Fejsbuk stranica

Benefiti koje digitalna agro polisa donosi

Prvi put u regionu, digitalna polisa za agro osiguranje koristi veštačku inteligenciju u procesu osiguranja poljoprivrednih useva i rešavanja eventualnih šteta.

Veselin Danilovac, član izvršnog odbora Đenerali Osiguranja Srbije, izjavio je da njihova firma već dve decenije prati zahteve poljoprivrednika i kontinuirano poboljšava procese osiguranja u ovoj sektoru. „Od 2017. kada smo započeli saradnju sa Institutom BioSens u procesu prodaje i procene štete uveli smo podatke sa satelita, radara, senzora,“ apostrofirao je Danilovac. „Nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog nemira u Vojvodini odlučili smo da nađemo način da dopremo do svih poljoprivrednika i damo im mogućnost da se osiguraju na jednostavan način“.

Izvor: Generali Srbija – zvanična Fejsbuk stranica

Danilovac je izjavio da poljoprivredni proizvođači obično ne žele da napuštaju svoja imanja, te da troše vreme i novac na procedure. On je dodao da su, uvođenjem digitalne agro polise, omogućili poljoprivrednicima da do osiguranja dođu jednim klikom, u vreme i na mestu koje njima najviše odgovara.

Nemanja Beljanski, direktor Direkcije za tehniku osiguranja Đenerali Osiguranja Srbije, dao je svoju izjavu. Istakao je da je digitalna agro polisa dostupna 24 sata 365 dana u godini. On je dodao da je aplikacija jednostavna za korišćenje. Istakao je kako je dotična intuitivna i da je svaki korisnik može besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice. Ceo se proces, veli, završava za nekoliko minuta.

Izvor: Generali Srbija – zvanična Fejsbuk stranica

U nastavku izjave, Beljanski je naveo da je plaćanje premije identično kao kod klasičnog ugovaranja, u agro roku (po skidanju useva). „Za polise ugovorene preko aplikacije, Đenerali će korisnicima obezbediti svu potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na subvencije“, istakao je Beljanski.

Plodnja saradnja sa BioSens-om

Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens, istakao je da dugogodišnje partnerstvo sa Đenerali Osiguranjem Srbije doprinelo je afirmaciji Instituta u korporativnom sektoru kao vodeće istraživačko-razvojne institucije u oblasti digitalne poljoprivrede.

Foto: Bolja zemlja

„Inovativna rešenja koja smo zajednički razvili predstavljaju pionirske poduhvate, koji na velika vrata uvode veštačku inteligenciju i najsavremenije digitalne tehnologije u svet osiguranja u poljoprivredi“, dodao je Crnojević.

Aplikacija nudi osiguranje od različitih nepogoda kao što su grad, požar i udar groma. Pritom, korisnik može da izabere jednu od 15 ponuđenih kultura, koje su najzastupljenije na teritoriji Srbije. Tu spadaju kulture kao što su pšenica, ječam, suncokret, maline, šljive i druge.

Foto: Pixabay

U aplikaciji se definiše površina zasada koja se osigurava. A parcela na koju se osiguranje odnosi locira se putem katastra ili GPS koordinata. Korisnik, nakon unošenja podataka, može videti visinu premije i osigurane sume pre nego što prihvati odabrano osiguranje.

U Srbiji, oko 500.000 domaćinstava živi od poljoprivrede, pri čemu samo 12% zasađenih površina ima osiguranje od prirodnih nepogoda. Država je obezbedila subvencije za osiguranje useva i plodova. A njihov iznos se u različitim regionima kreće od 40-70% premije osiguranja.

Izvor: Poljoprivrednik