Naslovna Poljoprivreda Direkcija za robne rezerve otkupljuje 200.000 tona pšenice

Direkcija za robne rezerve otkupljuje 200.000 tona pšenice

170
0

Kao ispomoć domaćim ratarima, Republička direkcija za robne rezerve izvršiće otkup 200.000 tona merkantilne pšenice novog roda. Cena otkupa pšenice će iznositi 25 dinara po kilogramu plus PDV, javlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pojedinosti otkupa pšenice

Kako stoji na sajtu Ministarstva poljoprivrede, otkup merkantilne pšenice roda 2023 vršiće se posredovanjem Produktne berze Novi Sad. Prilikom prijave, prednost  imaju fizička lica, nosioci registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava. Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog registrovanog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je deset tona. Sa druge strane, maksimalna količina ne prevazilazi 100 tona.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Domaći ratari se suočavaju sa nizom problema kad je u pitanju pšenica. Kako navodi Radoslav Adamović, predstavnik Incijative za spas poljoprivrede, naša zemlja je posustala u izvozu. „Srbija je izgubila 40 odsto međunarodnih kupaca žitarica zbog prošlogodišnje zabrane izvoza, poput Italijanskog tržišta koje je bilo među najvažnijima,“ zaključuje Adamović.

Stručnjaci već par meseci unazad upozoravaju na pad kvaliteta prinosa zbog trenutne klimatske situacije. Podsetićemo da je ovogodišnja prolećna i rana letnja sezona obilovala padavinama, te je došlo do zadržavanja vode u zemljištu i poleganja useva. Pritom, korovske vrste su uspevale, a stvorili su se uslovi za razvoj patogena raznolikih ekonomsko značajnih bolesti.

Susa u severnoj Evropi

Stanje pšenice u Srbiji

Domaći ratari su imali problema sa proizvodnjom ove godine. Naglašavali su da je obim prinosa znatno manji od prošle godine, te da neće biti moguće pokriti troškove sa cenama koje se trenutno nude. Predsednik Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Jovica Jakšić je izjavio da je teško pokriti sve proizvodne troškove čak i uz maksimalni prinos od 8 tona po hektaru. „ko je prosečna cena 20 dinara po kilogramu za osam tona se može dobiti 160.000 dinara. A troškovi proizvodnje su se kretali od 170 do više od 180.000 dinara po hektaru, zavisno od mera koje su primenjene,“ naglasio je u sredu Jakšić.

Zalihe pšenice prošlogodišnjeg roda su rekordno velike. U svojoj izjavi početkom sedmice, direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović naglasila je da ćemo imati dovoljno žita za sopstvene potrebe iako su prinosi novog roda slabiji. Poput Jakšića, istakla je problem finansijskog pokrića proizvodnje u ovoj sezoni, sa naglaskom na ponuđenu otkupnu cenu pšenice sa maksimalnim iznosom od 22 dinara po kilogramu. „Ona kod proizvođača izaziva nezadovoljstvo jer je niža od troškova proizvodnje. Oni su prošle godine bili za 50 odsto veći nego godinu dana ranije, posebno zbog visokih cena mineralnih đubriva. Đubriva su u međuvremenu pojeftinila, ali su troškovi i dalje veći od pomenutih cena,“ istakla je Savović.

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nova ekonomija

Pogledajte i: Kvalitet pšenice novog roda ispod očekivanog, Prinosi pšenice i ječma slabiji nego lane