Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Đaković: Idemo u dobrom pravcu!

Đaković: Idemo u dobrom pravcu!

83
0

Agroanalitičar Goran Đaković izjavio je da Međunarodni sajam AgroBelgrade na neki način propagira Inicijativu Otvoreni Balkan, okupljajući ministre poljoprivrede i izlagače iz celog regiona. Kako on apostrofira, ovo je dobar razvoj događaja.

„Prisutne su i zemlje iz regiona i Evropske unije, najavljeni su i poslovni sastanci ‘jedan na jedan’, što je uz sve digitalne mogućnosti komunikacije ipak posebno značajno. Susret uživo je uvek najbolji za dogovor i razmenu iskustava”, rekao je Đaković. On je objasnio da je Agro Belgrejd godinu dana ‘stariji’ od Inicijative OB, i da se praktično podudaraju. „Od početka su na ovom sajmu, poslednjih pet godina prisutne Republika Srpska, Severna Makedonija, Crna Gora Bosna i Hercegovina i Albanija,“ istakao je Đaković.

YouTube Screenshot
Izvor: K1 Televizija

Đaković propisno nahvalio Srbiju

U nastavku izjave, agroanalitičar je otvoreno naglasio da je Srbija lider u regionu po pitanju agrara. „Ne smemo zaboraviti da smo u svetskim listama među prvih tri u pšenici, kukuruzu i mnogim drugim vrstama. U voćarstvu smo u prvih deset, u većini vrsta koje se gaje u Evropi,“ rekao je Đaković.

Kada je reč o tržištu tokom prethodne godine i izgledima za ovu, Đaković ističe da su sektorima poljoprivrede u Evropi desili poremećaji od pojave sukoba u Ukrajini. „Pa i u sektoru voćarstva i povrtarstva, Ukrajina je napravila na mnogim tržištima pometnju. Protesti poljoprivrednika širom Evrope, u Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj. U Berlinu imamo proteste poljoprivrednika zbog ukidanja subvencija, sve to zapravo ima veze sa cenama na tržištu i ratom u Ukrajini koji je doveo velikih poremećaja,“ dodao je.

Izvor: Agro Belgrade zvanični sajt

Kao primer prethodne izjave je naveo slučaj od pre nekoliko dana kada je Francuska izgubila veliki tender za prodaju pšenice Egiptu. „Rusija i Ukrajina su ušle sa nižim cenama i praktično preuzele Francuskoj tržište. I nama je to problem, jer je cena pšenice na najmanjem nivou u poslednje tri, četiri godine. Na tržištu pšenice postoje veliki viškovi, slaba je potražnja, izvoz je praktično usporen, odnosno stao je u jednom momentu”, objasnio je Đaković. „Sve je to dovelo do toga da imamo veoma niske cene pšenice, pa i kukuruza. Samim tim nije velika isplativost, odnosno u minusu su poljoprivrednici koji su se bavili ovim vidom ratarstva. Sa druge strane imamo povećanje subvencija po hektaru.“

Ostatak izjave Đakovića možete pročitati direktno u izvornom tekstu na portalu dnevnog lista „Politika“.