Naslovna Poljoprivreda Đaković: „Malinari mnogo traže!“

Đaković: „Malinari mnogo traže!“

128
0

Trenutni zahtev koji malinari imaju, i.e. da otkupna cena maline bude 350 dinara po kilogramu, je nerealan, izjavio je agroanalitičar Goran Đaković. Prema njegovom stručnom mišljenju, trenutno prosečna cena sa kojom se trguje sa smrznutom malinom iznosi oko 3 evra.

„Znači, ako imamo u vidu da je zahtev malinara tri evra za kilogram ovog voća, gde su tu onda hladnjačari, gde su transportni troškovi i sve ostalo? Malinari će sigurno biti nezadovoljni ovom izjavom,“ apostrofirao je stručnjak.

Photo by Sneha Cecil on Unsplash

Đaković ne štedi reči – malinari moraju da se prilagode

Kako je istakao tokom svog obrazloženja, malinari treba da budu svesni da se tržište neprestano menja, da sve prolazi kroz svoj prirodni tok i da nije moguće sve promeniti nasilno.

Đaković je izjavio da cena jagoda nije dobra, ali da nije bilo žalbi od strane jagodara. On je napomenuo da već godinama imamo niske cene jagoda, ali to nije tema. Kada počne sezona malina, odmah se pokreće priča o ceni malina i svim ostalim problemima, rekao je Đaković. On je dodao da svake godine praktično imamo isti problem.

Foto: Freepik

Prema njegovim rečima, ovakav pristup malinara predstavlja taktičku grešku, jer na taj način previše opterećuju javnost. On je istakao da to može rezultirati nedostatkom reakcije i nadležnih i medija u kritičnim situacijama, jer će mnogi reći da opet malinari traže više.

Prinosi ove sezone prosečni

Đaković je istakao da će ovogodišnji prinos maline biti prosečan, ističući da smo već u prva dva meseca 2024. godine zaradili 37 miliona evra od maline. Komentarišući novog ministra poljoprivrede, čestitao je tom prilikom i predsedniku Srbije na izboru, navodeći da je Aleksandar Martinović najbolje rešenje.

„Mnogi će se čuditi ovoj mojoj izjavi. Ali sam rekao da i ja sam ne bih mogao boljeg čoveka da predložim. Martinović je profesionalni političar. Nama u Ministarstvu poljoprivrede treba jedan profesionalac koji će da sluša struku. Ali i koji će i da kaže sve ono što drugi nisu smeli da kažu ili da prihvate ili da priznaju“, dodao je Đaković.

Đaković je naglasio da postoji oko milijardu evra raspoloživih za subvencije u poljoprivredi. Ali je, kako tvrdi, raspodela tog novca strateški neefikasna. On je rekao da bi u budućnosti trebalo razmotriti kako ulagati u poljoprivrednike i njihovu proizvodnju, umesto jednostavnog prosleđivanja novca kroz njih ka različitim kompanijama, bez obzira na sektor. Istakao je neophodnost prilagođavanja sistema kako bi novac stigao u prave ruke ako se želi podržati poljoprivrednike i unaprediti njihova proizvodnja.

Izvor: AgroTV