Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Đaković: „Treba zavesti red u oblasti subvencija“

Đaković: „Treba zavesti red u oblasti subvencija“

3442
0

Popis poljoprivrede u Srbiji, najavljen za period od 1. oktobra do 15. decembra ove godine, je od izuzetne važnosti jer će omogućiti bolje planiranje poljoprivrednog budžeta i smanjenje zloupotreba subvencija, kako tvrdi agroanalitičar Goran Đaković.

„Da se zna ko koliko subvencija dobija“

U izjavi za Tanjug, Đaković je apelovao na ratare da popisivače „lepo prime“ i da nadolazeći popis shvate kao vid kontrole koji je odavno nedostajao domaćem agraru. „Mere agrarne politike mogu dobro da se sprovode samo ako znate koliko čega imate,“ istakao je Đaković. „Koliko ima krava, svinja, organske poljoprivrede, radne snage. Kako da planiramo budžet, ako ne znamo čime raspolažemo?“ U nastavku izjave, pomenuo je da je popis „osnovni alat“ sa kojim se formira i sprovodi adekvatna agrarna politika. „Što tačnije, što bolje i što češće imamo takve analize, mi ćemo biti precizniji i bolje ćemo voditi agrarnu politiku,“ podvukao je Đaković.

ovca
Photo by Jose Lorenzo Muñoz: https://www.pexels.com/photo/herd-of-sheep-726123/

Iznenađenje ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede neće izostati kad bude videla brojke, navodi Đaković u nastavku izjave. Podsećamo da je predsednik Aleksandar Vučić imao burnu reakciju kada je primetio statističke podatke eAgrara i uvideo koliko je bilo lažnih prijava. „Mislim da je stvarno krajnje vreme da se zavede red i u toj oblasti, da se zna ko i koliko dobija subvencija. Podsetiću vas samo na primer u Vojvodini,“ nastavio je rezignirano Đaković. „Prošle godine smo imali 20 korisnika sredstava za plastenike koji su dobijali tri godine uzastopce isti novac za iste plastenike. Svake godine jedni te isti ljudi.“

Novom tehnologijom u nove prevare

Iz njegovog iskustva, Đaković navodi da je primetio neke potpuno bizarne prakse. Viđao je da se stari plugovi farbaju i predstavljaju kao novi, ili da se koriste 3D štampači da bi se napravile fabričke pločice koje izgledaju nekorišćeno. „Iskustva su brojna naročito kod kolega iz inspekcije koji rade te poslove,“ istakao je agroanalitičar. „Mislim na kolege inženjere koji odu na teren da provere. Oni su svašta viđali, na primer da nema traktora, a da je čovek dobio novac za traktor. Bilo je i slučajeva da čovek ni ne zna da je dobio traktor, a da je neko drugi na njegovo ime uzeo traktor.“

Izvor: eAgrar

Međutim, moderna tehnologija se može koristiti i u suzbijanju malverzacija, apostrofira stručnjak. „Veštačka inteligencija ovde će doći do potpunog izražaja. Jer ona će sama moći da prepozna šta je na kojoj njivi – da li je suncokret, soja… Svaki solidan programer može to da isprogramira i da napravi da kompjuter prepozna šta je na njivi. Samim tim, vi imate brojeve njiva iz katastra. I lako je uporedivo šta je na njivi, a šta je upisano,“ dodaje Đaković. U zaključku izjave, naglasio je da će se na kraju popisa sve videti. Čak i, njegovim rečima, „ koliko je novca ko ukrao u prethodnih najmanje pet godina“.

Izvor: RTV

Pogledajte i: Od sutra kontrola gazdinstava prijavljenih za subvencije, Vučić: Lažne prijave za subvencije