Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Dobre vesti za pčelare: Opredeljeno 1,2 miliona za proizvođače meda

Dobre vesti za pčelare: Opredeljeno 1,2 miliona za proizvođače meda

261
0
Foto: Freepik/prostooleh

Grad Kikinda tokom poslednje tri godine realizuje program podrške poljoprivredi i ruralnog razvoja, a njime su obuhvaćeni i pčelari.

Pored nabavke opreme, ovdašnjim proizvođačima meda se omogućuje i nabavka novih rojeva. Prilikom posete pčelarima u Banatskoj Topoli, Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu, potvrdio je da je proizvođačima meda opredeljeno ukupno 1,2 miliona dinara.

Gajenje paprike u plasteniku: Ovo je savet zlata vredan

– Za nabavku pčelarske opreme izdvojeno je 800.000 dinara, a ostatak za nova pčelinja društva. Poput prethodnih godina i ove su sredstva najpre utrošena za nabavku opreme. Konkurs za nabavku pčelinjih društava još uvek je otvoren, budući da sva raspoloživa sredstva u te svrhe još nisu utrošena. To nije jedina doba vest za naše pčelare. Grad Kikinda potpisao je Deklaraciju o zaštiti pčela, koja je nastala na inicijativu NALED-a, USAID, SPOS-a i Vlade Vojvodine. Potpisnici se obavezuju da vode računa o pčelarima i udruženjima i da unapređuju njihov rad. Posebna pažnja posvećuje se edukacija pčelara, ali i ratara jer koriste pesticide. Nedavno usvojena gradska odluka o zaštiti poljoprivrednih imanja precizira ispašu pčela. Prednost imaju pčelari sa područja grada Kikinde, dok oni iz drugih krajeva Srbije moraju da imaju saglasnost vlasnika parcele da košnice postave na njegov posed. Da se poštuje odluka, proveravaće poljočuvari – pojasnio je Oličkov.

Podržan predlog ministarstva: Izdvajaju se sredstva iz budžeta za stočare

Da svaki vid pomoći pčelarima mnogo znači potvrdio je Ferenc Turi, predsednik Udruženja pčelara „Banatska žuta pčela” iz Banatske Topole.

– Udruženje okuplja 15 pčelara koji raspolažu sa blizu 500 košnica. Rezultati koja sam postigao prethodnih godina motivisali su još neke meštane da dodatni izvor prihoda potraže u pčelarstvu. Inače, šest godina se bavim pčelarstvom i imam 130 košnica. Do opreme za vrcanje meda, vredne 28.000 dinara, došao sam zahvaljujući konkursu lokalne samouprave – rekao je Ferenc Turi.

Izvor: Grad Kikinda

Prethodni tekstUsevi u plastenicima u velikoj opasnosti: Evo kako da se zaštitite od štetočine koja se pojavila kod nas
Sledeći tekstKako da napravite dezertno vino od višnje?