Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Domaća pamet uzvraća udarac: Prskalica koja je duplo jeftinija i mnogo bolja...

Domaća pamet uzvraća udarac: Prskalica koja je duplo jeftinija i mnogo bolja nego strane

239
0
Foto: Bolja zemlja

Domaća industrija mehanizacije uzvraća udarac i počinje da radi sve zanimljivije stvari!

Ono šta su konstruisala dva mlada momka, svršena poljoprivredna inženjera, smer poljoprivredna mehanizacija, Aleksandar Labanac i Lazar Turšijan, može itekako da bude konkurentno po kvalitetu, ali i ceni stranim proizvođačima poljoprivrednih mašina.

Suzbijanje lisnih vaši na voću

Kada su svojevremeno nestali giganti IMT i IMR sa njima kao da su nestale i ambicije da se prave velike poljopriverdne mašine tipa velike prskalice i naša mala privreda je zauzela neko skromnije mesto. No, šta su mlad iljudi bez ambicija? Ništa.

Tako su ova dva mlada, pametna i ambiciozna stručnjaka u okviru porodične firme u Pazovi napravila domaću prskalicu od 1200 litara. Za sada imaju prototip, ali pre prototipa nije bilo ničega i vrlo je verovatno da će zapravo prototip ući u proizvodnju.

Naravno kada je nešto domaće, ono što je prva stvar i cena toga mora da budeo veoma niska. Cena ove prskalice je kako uverava Aleksandar Labac reda veličine duplo niža od nekih uvoznih iz Evropske Unije.

Zaštita vinove loze – grožđani moljac i siva trulež grožđa

Da odmah objasnimo kada pričamo o tome da su momci dizajnirali prskalicu, naravno da se podrazumeva se da su neke komponente kupljene na međunarodnom tržištu: pumpa, ventili, deo hidraulike. Srbija nije u stanju da to proizvede, ili je u stanju ali još nije razvijeno. To je kupljeno od Italijana.

Ključno je bilo sve spojiti i napraviti krila koja nose dizne, kao i sistem za kopiranje terena, osnovu koja treba da nosi tank, koji inače radi jedna firma iz Alibunar. Sve to je bilo izazov i taj deo je odrađen i napravljen kod nas.

Štetočina u malinjacima: Stručnjaci savetuju kako da ih zaštitite

Naravno neko je mora da sve to isfinasira. Proizvodni pogon koji je to sve napravio je u vlasništvu porodice Labanac, u Staroj Pazovi. U njemu su takođe i odrađeni delovi koji su mogli da se ovde naprave.

Ekipa emisije „Bolja zemlja“ je došla da vidi sve to. Da vidi šta je urađeno, kako je urađeno i na koji način je napravljeno. Naravno, izvršena je i demnonstaecija na polju. Da se pogleda kako to izgleda i, što je još važnije, kako funkcioniše tokom rada.

O svemu tome, ali i kada će prve prskalice izaći iz pogona, pogledajte na snimku ispod…