Naslovna Poljoprivreda Domaća proizvodnja junetine (i kako je zaštititi propisno)

Domaća proizvodnja junetine (i kako je zaštititi propisno)

90
0

Nemački „Aldi” implementiraće isključivo prodaju domaće sveže junetine. A u Srbiji je u pripremi oznaka „junetina iz prirode RS”. Sama činjenica da je „Aldi“ ovo najavio je lep primer kako veliki trgovinski lanac štiti domaću proizvodnju i interese potrošača.

Photo by Kyle Mackie on Unsplash

Veliki međunarodni lanac supermarketa nedavno je objavio da će u svojim prodavnicama ponuditi svežu junetinu iz kategorije tri i četiri, koja potiče kako iz nemačke proizvodnje, tako i iz domaćeg organskog uzgoja s posebnim naglaskom na dobrobit životinja, prenosi portal „Agrarhojte“.

Ova promena u asortimanu događa se šest godina ranije od prvobitno planiranog, zbog izuzetno pozitivnog odziva potrošača. Supermarket naglašava svoju orijentaciju ka nemačkom poreklu proizvoda „gde god je to moguće“, a organsko goveđe meso iz kategorije četiri uzgaja se uz posebnu brigu o dobrobiti životinja. Procenjuje se da meso uzgajano prema ovim visokim standardima čini 50% ukupnog svežeg programa, obuhvatajući svinjetinu, govedinu, piletinu i ćuretinu, dok rashlađeno meso i kobasice čine samo 20% asortimana.

Photo by Llio Angharad on Unsplash

Zaštita junetine i te kako bitna po agrar

Prema rečima Čedomira Keca, analitičara i predstavnika Udruženja uzgajivača junadi „Agroprofit“, junetina koja se nalazi u prodavnicama u Srbiji delimično potiče iz domaće proizvodnje, dok je deo uvezen, većinom u obliku smrznutih proizvoda, koji dolaze iz zemalja poput Argentine, Rusije i okolnih regiona.

„Mi želimo da bude pretežno naša, ali nije ista ni svaka domaća junetina. Neki uzgajivači ne poštuju pravila dobre proizvođačke prakse,“ ističe Keco. „Zbog toga smo, za početak, odabrali nekoliko farmi koje poštuju ove principe i imaju potencijal da njihovo meso bude obeleženo oznakom „junetina iz prirode RS“.

Photo by Jason Leung on Unsplash

Prema njegovim rečima, trenutni propisi u zemlji ne podržavaju ovaj model odnosa prema potrošačima. Naglasio je i da su više usmereni ka regionalnom poreklu proizvoda i dodeljivanju žigova. Međutim, ističe da je ključno da se potrošačima ponudi junetina koja potiče iz uzgoja visokog morala. On dalje objašnjava da bi oznaka „junetina iz prirode“ implicirala meso koje dolazi iz kvalitetnog uzgoja u skladu sa zakonom o dobrobiti životinja. To podrazumeva i zdravo meso bez prisustva antibiotika, pesticida, teških metala i stimulatora rasta.

„Zbog toga ćemo ovu oznaku vezivati za moralnu odgovornost proizvođača. Prve farme koja će imati taj znak jesu „Angus” iz Srpskog Krstura i „Hereford” iz Ečke. Nadamo se da će maloprodaja u Srbiji krenuti po modelu nemačkog trgovca i više promovisati domaću proizvodnju junećeg mesa po najvišim standardima“, dodao je Keco.

Izvor: Politika