Naslovna Uredbe Doneta uredba o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina

Doneta uredba o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina

216
0
Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će državno poljoprivredno zemljište lošijeg kvaliteta moći da se daje u zakup pravnim i fizičkim licima, na 30 godina i za druge delatnosti.

Vlada će da interveniše: Evo šta će uraditi po pitanju cene paradajza

Na korišćenje će se dati samo neobradivo poljoprivredno zemljište koje čine pašnjaci, trstici, močvare, a od obradivog zemljišta to se odnosi samo na njive i livade od šeste do osme katastarske klase. Obradivo poljoprivredno zemljište od prve do pete katastarske klase ne može biti predmet korišćenja, kao ni ono koje je u procesu restitucije.

Odlične vesti za poljoprivrednike: Otvoreno nam je slobodno tržište od skoro 200 miliona ljudi

Po slovu uredbe zemljište će, između ostalog, moći da se daje u zakup za izgradnju objekta za obnovljive izvore energije, geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, ali i odlaganje jalovih i drugih štetnih materijala. Definisani su i uslovi, ukoliko se državno zemljište daje u zakup za odlaganje štetnih materija, po kojima se mora uradite projekat njegove sanacije nakon korišćenja, ali i da se unapred deponuje 30 odsto potrebnih para da se vrati u prvobitno stanje.

Uredbom je predviđeno da lokalne samouprave određuju koje će se zemljište dati u zakup uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede.