Naslovna Poljoprivreda Država će sanirati štetu u opštini Ljig

Država će sanirati štetu u opštini Ljig

103
0

Vlada Srbije će nadoknaditi štetu svim meštanima sela opštine Ljig koji su na bilo koji način ugroženi poplavama tokom maja i juna. Ovo je izjavio Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

Ljig pun oštećenih mostova

Ministar Milićević je posetio opštinu Ljig kako bi se informisao o nanetoj šteti i kako bi se obavila procena sanacije. Najveće posledice su pretrpela sela Kozelj i Moravci. Kozeljski most, naglasio je ministar, je u jako lošem stanju i potrebna mu je hitna obnova. Pritom, putnoj infrastrukturi sela je takođe nužno saniranje kako bi se nastavilo sa poljoprivrednim i drugim poslovima.

Izvor: Pixabay

Most je oštećen i u selu Moravci. Ovaj konkretni most, kako navode meštani, povezuje poljoprivredna imanja u šest mesnih zajednica. Samim tim, mora biti saniran pre jesenje sezone.

Poštovanje Državnog programa pomoći

Ljig je jedna od mnogih opština u Zapadnoj Srbiji koja je pretrpela veliku štetu usled obimnih padavina koje su se prostirale tokom maja i juna ove godine. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je redovno obilazilo meštane na zapadu Srbije zarad procene štete. U ruralnim područjima najčešća šteta se ogleda u poplavljenim njivama, voćnjacima, povrtnjacima i vinogradima, kao i uništenim ili delimično oštećenim seoskim putevima. Prohodnost puteva je ključna lokalnim meštanima ne bi li uspevali da stignu do imanja i obavljaju regularne agrarne poslove.

Ministar Milićević je podsetio da je Vlada usvojila Uredbu kojom se utvrđuje državni Program pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata. Program se konkretno odnosi na obnovu svojine građana usled dejstva skorašnjih poplava. Oštećeni objekti biće kategorisani prema stepenu oštećenja. Za svaku definisanu kategoriju određen je iznos državne pomoći, precizirao je ministar. Pritom je dodao da je Vlada u značajnoj meri uvećala iznose državne pomoći za svih pet kategorija oštećenja nastalih tokom poplava.

Izvor: AgroTV