Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija eAgrar i obnova poljoprivrednog gazdinstva: ovo treba da uradite!

eAgrar i obnova poljoprivrednog gazdinstva: ovo treba da uradite!

126
0

Poljoprivrеdno gazdinstvo kojе jе upisano u zvanični Rеgistar možе da obnavlja rеgistraciju svakе godinе. Ovo je svakako neophodni postupak kako bi vlasnici dotičnog mogli bez problema da apliciraju za prekopotrebni novac iz državnе kasе. Ovaj postupak pokrеćе sе izborom i adekvatnim popunjavanjеm odgovarajućеg еlеktronskog obrasca, odnosno zahtеva. Isti se prilaže i popunjava u onlajn formi, i to nеposrеdno u okviru softvеrskog rеšеnja еAgrar.

Izvor: eAgrar zvanični sajt

Prilikom obnavljanja registracije, vlasnik porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ili ovlašćeno lice koje deluje u ime gazdinstva putem korisničkog naloga u skladu sa pravilima pristupa eAgrar portalu, pregledava unete podatke u Registar i elektronskim putem direktno u sistemu vrši izmene ili potvrđuje da uneti podaci nisu promenjeni.

U slučaju promene statusnih podataka, kao što su informacije o zemljišnom fondu (vrsta poljoprivrednih kultura i površine pod poljoprivrednim kulturama), promene u posedovanju zemljišta i osnovi korišćenja zemljišta (katastarska površina i kultura, vlasništvo, zakup i slično), podnosilac zahteva za obnavljanje registracije prilaže odgovarajuću dokumentaciju.

Foto: Pixabay

Kako se eAgrar koristi za rešavanje spornih pitanja (i potvrdu popunjavanja)?

Na temelju pravilno podnetog zahteva, Uprava elektronskim putem obaveštava subjekat upisa o uspešno obnovljenoj registraciji. Nakon što se to obavi, unosi se dotični podatak o obnovi direktno u Registar.

Naravno, treba se odraditi i potvrda popunjavanja. Elektronski obrazac zahteva za obnovu registracije u Registru uključuje i jedno polje koje podnosilac zahteva može izabrati. Tim odabirom, podnosilac bi potvrdio da je ispunio i podnosi zahtev za obnovu registracije u skladu sa svim propisima.

Foto: Pixabay

Pogledajmo sada brojke i podsetimo se par činjenica nakratko. Naime, u toku 2023. godine, Srbija je uvela platformu i aplikaciju eAgrar. To je rezultiralo digitalnom preregistracijom i prelaskom na elektronsko vođenje poslovanja za ni manje, ni više nego 330.000 poljoprivrednih gazdinstava. Za sve poljoprivrednike, eAgrar je predstavljao značajnu promenu i inovaciju, kojoj su se neki lako prilagodili, dok su drugi imali poteškoća.

Od marta prethodne godine, pristup platformi eAgrar praktično je postao uslov za dobijanje subvencija, kao i za komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede.

Izvor: Dnevnik