Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija eAgrar: nastavak

eAgrar: nastavak

117
0

U prethodnom članku smo overili kako to ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković ocenjuje eAgrar. Prema tome, red je da nastavimo o dotičnoj platofrmi u nešto više detalja.

Izvor: RTV Caribrod

Šta je sve to eAgrar doneo?

Prema tvrdnjama ministarstva, kao i same Tanasković, eAgrar je doprineo poljoprivredi na sledeće načine:

  • Svi relevantni podaci iz Republičkog geodetskog zavoda, Uprave za veterinu, Uprave za poljoprivredno zemljište, Uprave za agrarna plaćanja i drugih sistema su objedinjeni na jednom mestu.
  • Poljoprivrednicima je omogućen pristup i upravljanje podacima o svom gazdinstvu putem portala, sa mogućnošću izmene i brisanja podataka na dnevnom nivou.
  • Podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava sada je moguće online, bez odlaska na šaltere.
  • Podnošenje zahteva za podsticaje u poljoprivredi je drastično olakšano i ubrzano, uz brzu obradu i odobravanje subvencija.
  • Obrada zahteva je ubrzana zahvaljujući automatskoj proveri formalnih uslova zahteva i elektronskoj obradi.
  • Uvođenjem elektronske obrade smanjena je mogućnost grešaka pri podnošenju i obradi zahteva.
  • Eliminisana je potreba za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije.
  • Omogućeno je efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole nad procesima.
Izvor: www.surcin.rs

Kako su zadovoljni paori?

Istraživanje koje se bavilo analizom digitalne pismenosti i potrebne podrške poljoprivrednicima pokazalo je da više od 60% ispitanika ocenjuje ovu platformu kao visoko funkcionalnu.

Ispitanici koji su koristili platformu izneli su načine na koje su kreirali naloge i registrovali svoja gazdinstva. Rezultati istraživanja pokazuju da je većina ispitanika (58,5%) naloge na eAgraru kreirala samostalno uz korišćenje dostupnih uputstava. Oko četvrtina ispitanika koristila je pomoć službenika u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) ili opštini, dok je nešto više od 11% zatražilo pomoć od prijatelja. Manji broj ispitanika se obratio udruženjima za pomoć oko registracije, dok je 32 ispitanika platilo za ovu uslugu.

Izvor: www.kladovo.org.rs

Anketa je pokazala da su najviše podrške u kreiranju naloga tražili stariji poljoprivrednici, posebno oni stariji od 60 godina, dok su mladi poljoprivrednici, ispod 40 godina starosti, tražili manje podrške.

Maja Sudimac iz Instituta „Tamiš“ je za RTV objasnila da se njihovoj službi za pomoć uglavnom obraćaju stariji poljoprivrednici koji nisu vešti u korišćenju elektronskih sistema. Dodaje da se većina mladih poljoprivrednika već snalazi u procesu korišćenja platforme.

Izvor. SRDA

eSanduče da se proverava!

Sudimac je objasnila postupak nakon podnošenja zahteva za subvencije. Naglasila je da je važno redovno proveravati elektronsko sanduče na portalu eUprave, što će postati navika kao i provera drugih aplikacija poput Vibera ili SMS-a. U sandučetu poljoprivrednicima stižu rešenja od Ministarstva poljoprivrede, koja treba prihvatiti u roku od 8 dana kako bi postala pravosnažna. Ukoliko nema prigovora, poljoprivrednik može odustati od žalbe putem sistema eAgrar radi ubrzanja procesa isplate. Ako ima žalbu, takođe je može uložiti putem istog sistema.

Ministarstvo poljoprivrede je takođe obavestilo poljoprivredne proizvođače da treba redovno proveravati svoje eSanduče na portalu eUprave kako bi prihvatili rešenja, koja postaju pravosnažna i omogućavaju isplatu sredstava. Ukoliko su podneli zahtev za refakciju plaćene akcize putem platforme eAgrar, takođe treba da provere svoje eSanduče, prihvate i preuzmu Rešenje o usvajanju. Odustanak od prigovora na ta rešenja podnosi se prateći uputstva na platformi eAgrar.

Izvor: eAgrar zvanični sajt

„Nisam se još prijavio. El sam propustio voz?“

Za one koji još nisu registrovani na eAgrar, postupak je vrlo jednostavan i može se započeti u bilo koje vreme. Prvi korak je prijava na Portal eID (Portal za elektronsku identifikaciju). To možete učiniti posetom najbliže pošte ili Poljoprivrednoj stručnoj službi Srbije (PSSS) ovlašćenoj za registraciju korisničkog naloga i izdavanje parametara ili QR koda za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID. Ova aplikacija omogućava uspešnu prijavu na portal eID i može se preuzeti sa Google Play prodavnice ili App Store-a.

Nakon toga, skenirate QR kod ili ručno unosite parametre u aplikaciju ConsentID kako biste završili proces aktivacije. Za celokupnu proceduru prijave na eAgrar, pored ove aplikacije, potrebna je i aktivna e-mail adresa.

Image by jcomp on Freepik

Kada ste kreirali eID, sledeći korak je prijava u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, a zatim i prijava za podsticaje. Nosilac gazdinstva može preko portala da podnosi zahteve za subvencije i elektronski dobija rešenja.

Ako vam je potrebna pomoć, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede omogućilo je da je potražite u najbližoj Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSSS) ili pozivom na broj 0800106107.

Izvor: Mondo

Pogledajte i: Srpska poljoprivreda i 21. vek: eAgrar, eSanduče i sve ostalo eTastično