Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Edukacija poljoprivrednika iz Šumadije i Mačve

Edukacija poljoprivrednika iz Šumadije i Mačve

71
0

Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije organizovalo je besplatno savetovanje poljoprivrednika koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mleka u Kniću. Mnogo poljoprivrednika iz Šumadije i Mačvanskog okruga pokazalo je interesovanje za teme kao što su značaj IPARD programa i podsticaji u sektoru mleka i mesa. Posebno se istaklo interesovanje za optimalno korišćenje kvalitetne kabaste stočne hrane radi unapređenja razvoja i potencijala grla.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Na savetovanju u Kniću, naglasak je bio i na tome da poljoprivrednici koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mleka u Šumadiji, za razliku od Vojvođana, retko koriste sredstva iz IPARD programa. Ovo se često dešava zbog nedostatka informacija i nesigurnosti u vezi sa uslovima i potrebnim sredstvima na računu tokom procesa apliciranja. Pored toga, na savetovanju je istaknuta važnost planiranja strukture setve određenih kultura kako bi se obezbedila kvalitetna ishrana stoke kabastom hranom.

Interes poljoprivrednika za nova saznanja

Zoran Lukić, stručnjak u Institutu za krmno bilje Kruševac, obratio se prisutnima povodom događaja. „Kad pogledamo strukturu i način korišćenja poljoprivrednog zemljišta možemo da uočimo da imamo na jako velikim površinama zastupljen kukuruz i žitarice, dok na drugoj strani imamo malo klasičnih krmnih biljaka, a posebno nedovoljno zastupljene leguminoze koje su veoma bitne u obezbeđenu tog kvaliteta ukoliko posmatramo sadržaj tih proteina kao osnovni parametar kvaliteta,“ veli Lukić.

Naravno, nije izostala ni reč Bojane Adžić, koja je stručna konsultatkinja specijalizovane agencije ,,Consipard’’ za izradu evropskih projekata. „Sektor stočarstva u okviru IPARDa pokriva apsolutno sve, od rekonstrukcije, adaptacije do gradnje objekata, zatim su tu investcije u mehanizaciju, priključnu i pogonsku, investicije u traktore do 100 kilovata. Ono sto je jako bitan segment je tretman stajnaka i tretman otpadnih voda, a sve se to u okviru IPARD programa dodatno subvencioniše. Mladi poljoprivredni proizvođači u sektoru stočarstva mogu da ostvare povrat sredstava u iznosu od cak 75% investcije,“ istakla je Adžić.

Saradnja između Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i udruženja iz Šumadije je uspešna, pri čemu dele zajedničke izazove i brigu u vezi sa sve učestalijim gašenjem stočarskih gazdinstava. Takođe, imaju sličan stav u vezi sa problemom povećanja broja gazdinstava koja su u pasivnom statusu.

Foto: Pixabay

O ovome, a i koječemu drugog, prokomentarisao je Goran Vasić, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga. „Najveći problem u ovom momentu je razlika u ceni između malih i velikih proizvođača. Bitno je da se mali proizvođač ojača. Jer mlekare prosečnu cenu mleka računaju u toj razlici između malog i velikog proizvođača. Kada nestane mali proizvođač mi veći ćemo gubiti cenu. I ja sam bio mali proizvođač, znam kako je , sa nestankom manjih biće i veći u problemu. Zato treba sačuvati i pomoći malog proizvođača,“ istakao je Vasić.

Još mišljenja poljoprivrednika

Milija Palamarević, predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije, naglasio je par problema u svom sektoru. „Gubljenjem radne snage sve parcele i u ovom našem centralnom delu, a naročito u južnijem, postaju tereni koji su nekad košeni i obrađivani. A sada su zapušteni jer nema ko da ih radi ili sve da postigne. Delovi u istim parcelama mogu biti zapušteni. Neka nadležni jednostavno kažu da ako je parcela hektar a pet ari je zauzeto sa korovom pet ari neka se prijavi manje od ukupno površine i neka to bude validno,“ veli Palamarević.

Subvencije za mleko

Darko Pantelić, stočar iz lokalnog sela Brestovac, naglasio je koliko mu znači kada ga stimulišu u poljoprivredi. „Smatram kada bismo stimulisali male proizvođače da bi oni ojačali, a onda bismo se ukrupnjavali i mi ovde u Šumadiji. Država bi trebala da za svako grlo, svaku kravu koja daje mleko da subvenciju. Konkretno sto se tiče subvencije po hektaru davanja, moje mišljenje je da smo mi stočari koji rade od predate robe. Tako da se zalažem da bi država trebala da da subvenciju po predatoj robi da li je to pšenica ili kukuruz. Ali ne da budu neke malverzacije i da odlazi novac ko zna gde,“ uzbuđeno je apostrofirao Pantelić.

Izvor: RTV