Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Efikasan set rešenja: Suzbijanje pamukove (kukuruzne) sovice na paprici

Efikasan set rešenja: Suzbijanje pamukove (kukuruzne) sovice na paprici

Ovih dana je registrovano prisustvo pamukove ili kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera) u zasadima paprike na otvorenom polju.

533
0
Piše: Milana Janićijević, dipl.inž.
Osim leptira koji su ulovljeni u klopkama, na licu listova, nailazi se i na pojedinačna, ređe u manjim grupicama, sitna bela jaja.
Obično ih možemo naći na listovima koji se nalaze blizu cvetova ili plodova, jer se ovi noćni leptiri hrane cvetnim nektarom i sokovima iz plodova u koji su napukli. S obzirom da jedan leptir u toku svog života može da položi oko 500 jaja, i iz svakog tog jajeta da izađe gusenica koja nanosi štete hraneći se ispočetka listovima a kasnije i ubušujući se u plodove, neophodno je da se napravi pravi izbor preparata.
Pri izboru preparata, bilo bi dobro izabrati preparat ovi-larvicidnog delovanja koji će uticati na gusenice koje treba da se ispile iz jaja, kao i na gusenice koje su se već ispilele.
Tretman je najbolje izvoditi u večernjim satima, jer su neki preparati fotolabilni ili se razgrađuju usled visokih temperatura.
U tu svrhu kompanija Chemical Agrosava vam nudi nekoliko preparata:
  • Voliam Targo 063 SC (primenjuje se u količini 0,1%),
  • Ampligo (primenjuje se u količini 0,4 l/ha),
  • Affirm 095 SG (primenjuje se u količini 1,5-2 kg/ha).

Voliam Targo 063SC i Ampligo su starija braća Coragena jer imaju dodatu još po jednu aktivnu materiju, čime se obezbeđuje njihova bolja efikasnost.

Ova tri preparata imaju ovi-larvicidno delovanje, s tim što Affirm 095 SG ima i transovarialno delovanje, tj. preparat prodire u ljusku jajeta pa prilikom piljenja, progrizajući opnu jajeta gusenica ugine.

Ukoliko je došlo do potpunog piljenja larvi, tada možete upotrebiti Plures (primenjuje se u količini 0,8 l/ha) ili Alverde (primenjuje se u količini 0,25 l/ha). Ova dva preparata deluju kontaktno i digestivno, imaju „knock-down“ efekat, čime se brzo sprečava pravljenje šteta.

IZVORBolja zemlja
Prethodni tekstSTARA SRPSKA SORTA ŠLJIVE POŽEGAČA U IZUMIRANJU
Sledeći tekstKako pobediti najupornijeg neprijatelja kupusa