Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Elixir Group“ o dekarbonizaciji

„Elixir Group“ o dekarbonizaciji

167
0

„Elixir Group“ je predstavila na koji način đubrivo i fosforna kiselina mogu da se proizvode uz brigu o životnoj sredini. Dotična firma je ovo uradila bazirano na primeru dobrih praksi iz sopstvenog poslovanja, te daljih koraka koje će sprovesti da unaprede proizvodni proces. Njihovo angažovanje u ovom smeru će doprineti efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja, ali i većoj konkurentnosti privrede Srbije.

Izvor: Elixir Group – zvanični sajt i zvanična Facebook stranica

Alija Salkunić, supervizor za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje „Eliksir Zorke“, obratio se javnosti na temu dekarbonizacije i zelenog poslovanja. „Iako jedinstven put dekarbonizacije ne postoji,“ izjavio je Salkunić. „Jer je svaki poslovni sistem i proizvodni proces specifičan. Svi moramo imati istu osnovu. A to je analiza postojećeg stanja na osnovu koje se identifikuju ciljevi i strategije, iz kojih proizlaze i korektivne mere.“

U nastavku izjave, supervizor je apostrofirao kuda se kreće firma ubuduće. „Naša „mapa puta“ će koristiti svim kompanijama koje žele da unaprede ukupne ekološke performanse svojih proizvoda i usluga,“ dodao je Salkunić. „Naročito onima koje izvoze u Evropsku uniju i podležu Mehanizmu regulisanja prekograničnih emisija ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), kojima će pomoći da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i zadrže konkurentne cene na tržištu EU“.

Izvor: Elixir Group – zvanični sajt i zvanična Facebook stranica

„Elixir Group“ vodič

Na manifestaciji je predstavljen vodič „Elixir Group“ za dekarbonizaciju. Ova publikacija pruža detaljan opis koraka koje kompanije mogu preduzeti kako bi poslovale s ekološkim održivošću i smanjile negativan uticaj na životnu sredinu. To uključuje i emisije gasova s efektom staklene bašte. Ovaj vodič takođe obuhvata metodologiju za procenu uticaja četiri izabrana „Elixir-ova“ proizvoda na životnu sredinu tokom celog njihovog životnog ciklusa. Među njima spadaju nabavka i ekstrakcija sirovina, proizvodnja i korišćenje proizvoda, konačno odlaganje ili ponovna upotreba. Takođe, vrši precizno izračunavanje ugljeničnog otiska ovih proizvoda.

Informacije za ovu analizu prikupljene su putem najsavremenije opreme za monitoring. Koristi se i moderan softver za procenu i kvantifikaciju uticaja na životnu sredinu. Ovaj kompleksan proces je osmišljen i sproveden u okviru zasebnog projekta. Dotični nosi naziv „Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji“. Projekat je dobio finansijsku podršku Evropske unije kao jednog od najinovativnijih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede, u sklopu inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Izvor: Elixir Group – zvanični sajt i zvanična Facebook stranica

„Prvi dokument ove vrste u Srbiji“

Miroslav Tadić, programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), prodiskutovao je vodič. „Ova inovativno rešenje omogućava, ne samo da jedna fabrika krene put zelene tranzicije, nego daje i smernice koje mogu da primenjuju druge kompanije kako bi smanjile svoje emisije ugljen-dioksida, a time i negativan uticaj na životnu sredinu. Pozivam sve koji imaju inovativne ideje za zelenu transformaciju srpske privrede da se prijave na naš Izazov za inovativna rešenja koji je otvoren do kraja 2026. godine,“ naglasio je Tadić.

Šefica Odseka za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite životne sredine, Aleksandra Vučinić, naglasila je da Mapa puta dekarbonizacije predstavlja prvi takav dokument u Srbiji. To čini kompaniju „Elixir Group“ pionirima u zelenoj transformaciji privrede.

Izvor: AgroTV