Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija EU osniva opservatoriju za poljoprivredno-prehrambeni lanac

EU osniva opservatoriju za poljoprivredno-prehrambeni lanac

76
0

Evropska komisija objavila je poziv za podnošenje prijava za uspostavljanje Opservatorije za poljoprivredno-prehrambeni lanac EU.

Sredinom marta najavljeno je osnivanje ove opservatorije koja će nadgledati troškove proizvodnje, marže i trgovinske prakse kao deo strategije za jačanje položaja farmera u lancu snabdevanja hranom i izgradnju poverenja među svim učesnicima u tom lancu. Njen cilj je da se poboljša transparentnost cena, strukture troškova i distribucije marži i dodatne vrednosti u lancu snabdevanja, uz poštovanje poverljivosti i pravila konkurencije.

„Belgique_-_Bruxelles_-_Schuman_-_Berlaymont_-_01“,
foto: EmDee, licencirano pod CC BY-SA 4.0
Izvor: Wikimedia Commons

Šta to EU zapravo želi da postigne? Evo detalja

U cilju preciznosti, prenosimo izveštaj Evropske komisije o ovom novom projektu EU u celosti.

Evropska komisija je pokrenula poziv za podnošenje aplikacija za osnivanje Opservatorije EU za poljoprivredno-prehrambeni lanac (AFCO). Osnivanje ove Opservatorije, koja će pratiti troškove proizvodnje, marže i trgovinske prakse, najavljeno je sredinom marta kao jedna od mera za jačanje položaja poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom i jačanje poverenja među svim akterima u tom lancu.

„European_Commission.svg“, Fotografiju dostavila: European Commission, slika u javnom domenu
Izvor: Wikimedia Commons

Njen cilj je da obezbedi veću transparentnost cena, strukture troškova i distribucije marži i dodate vrednosti u lancu snabdevanja, uz poštovanje poverljivosti i pravila konkurencije. Izgradnja poverenja između svih zainteresovanih strana i javnih vlasti ključna je kako bi se osiguralo da su svi akteri pravično plaćeni za svoj doprinos i rad u poljoprivredno-prehrambenom lancu.

Nešto više o Opservatoriji i njenom radu

Opservatorija će okupiti do 80 članova, koji će predstavljati nacionalne vlasti zadužene za poljoprivredu, ribarstvo i akvakulturu ili lanac snabdevanja hranom, kao i organizacije koje predstavljaju zainteresovane strane aktivne u različitim fazama lanca – od poljoprivrednika, dobavljača inputa, prehrambene industrije, trgovaca, transporta, logistike, maloprodaje do potrošača. Srednjoročno se očekuje da će rad Opservatorije omogućiti razvoj metodologija za procenu i praćenje strukture troškova i distribucije marži i dodate vrednosti duž lanca snabdevanja hranom.

Izvor: Shutterstock/maxbelchenko

Postojeći portal za podatke o poljoprivredi i prehrambenoj industriji biće proširen radi objavljivanja novih relevantnih indikatora, dostupnih online. To bi moglo uključivati podatke o troškovima i maržama na različitim fazama lanca snabdevanja hranom. Ova nova opservatorija dopuniće rad postojećih opservatorija za poljoprivredu i ribarstvo.

Članovi će takođe razmenjivati informacije o trgovinskim praksama koje pozitivno ili negativno utiču na glatko funkcionisanje lanca snabdevanja. Studije slučaja za određene proizvode ili sektore takođe će se deliti.

Izvor: Pixabay

Poziv za podnošenje aplikacija otvoren je do 13. maja. Organizacije koje se prijave moraju biti registrovane u Registru transparentnosti da bi bile imenovane. Očekuje se da će Opservatorija održati svoj prvi sastanak u julu 2024. godine, pod vođstvom Generalnog direktorata za poljoprivredu Evropske komisije. Opservatorija će se sastajati najmanje dva puta godišnje u plenarnim sednicama, uz dodatne ad hoc sastanke o specifičnim temama, ako bude potrebno.

U skladu sa svojim principima transparentnosti, svi relevantni dokumenti (uključujući dnevni red i zapisnike) biće objavljeni u Registru ekspertskih grupa. Opservatorija je osnovana na početni period od pet godina, sa mogućnošću obnavljanja.

Izvori: AgroNews, Evropska komisija