Naslovna Poljoprivreda FAO: Pomoć Srbiji oko sanacija štete

FAO: Pomoć Srbiji oko sanacija štete

102
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i Regionalni predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) za Evropu i Centralnu Aziju Vladimir Rahmanjinov sastali su se danas u FAO predstavništvu u Budimpešti. Ključna tema sastanka je bila pomoć Srbiji oko sanacija štete na poljoprivrednim gazdinstvima nastale usled poplava u proteklih mesec dana.

Photo by Glen Carrie on Unsplash

FAO spreman da odvoji sredstva

Predstavnik Rahmanjinov je saopštio kako je Organizacija spremna da za ispomoć Srbiji izdvoji 300.000 evra namenjenih najugroženijim opštinama. Finansije se obezbeđuju putem Programa tehničke pomoći za hitan odgovor.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu Ministarstva poljoprivrede, sredstva će biti usmerena na 10 najugroženijih opština, ka 250 poljoprivrednih gazdinstava. Prioritet imaju posedi koji su tokom poplava pretrpeli najveću štetu na zemljištu, usevima, plastenicima i semenu. U prvom planu se stavljaju gazdinstva čiji su nosioci žene i mladi proizvođači.

Izvor: Pixabay

Ispomoć Organizacije je od velikog značaja Srbiji

Finansijska podrška FAO-a je od velikog značaja za našu zemlju, budući da je prva nakon prestanka obimnih padavina. Upravo ovim potezom FAO podstiče druge organizacije da krenu njihovim koracima i pruže dodatnu pomoć srpskim poljoprivrednicima. Podsetićemo da je o datoj temi ministarka Tanasković pričala i sa generalnim direktorom Organizacije Ću Dongjuom u Rimu prethodnog meseca.

Tokom svoje posvete u Budimpešti, ministarka poljoprivrede Srbije je potpisala Programski okvir za period 2022-2025. Tim Okvirom se utvrđuju prioritetna područja gde će FAO usmeriti svoje delovanje u partnerskoj saradnji sa zemljom članicom. Saradnja podrazumeva objedinjenje najboljih inovativnih praksi i globalnih standarda sa stručnim kadrom na domaćem terenu.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pogledajte i: Ministarka Tanasković na FAO konferenciji u Rimu, Dongju pohvalio Ministarstvo poljoprivrede