Naslovna Poljoprivreda Festival do festivala

Festival do festivala

99
0

Još nismo izašli iz januara, a već se najavljuju jedan festival za drugim, svi vezani za poljoprivredne proizvode i domaće delatnosti. Od pojedinih, izdvajamo sledeće manifestacije koje bi trebalo overiti.

9. Salon vina u Kragujevcu

Deveti Salon vina Kragujevac, najvažnija ekonomska i turistička manifestacija u oblasti vina u centralnoj Srbiji, održaće se 5. i 6. aprila u Kongresnom centru hotela „Kragujevac“, pod organizacijom Vinskog viteškog reda Šumadije.

Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Prvi dan, 5. april, nazvan je Dan vinara i profesionalnih vinskih kupaca, s radnim vremenom od 15 do 21 sat. Ovaj dan je rezervisan za poslovne sastanke, prezentacije i degustacije s predstavnicima sektora maloprodaje (Retail) i HoReCa, distributerima, vlasnicima i menadžerima vinoteka, restorana i hotela. Spisak profesionalnih kupaca biće dostavljen izlagačima do 29. februara, kako bi se planirali B2B susreti.

Podržano od strane Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, održaće se predavanje i panel diskusija na temu „Marketing u vinskom sektoru – Kanali prodaje, put do krajnjeg kupca“. Ove aktivnosti će se odvijati u salama 1 i 3 na prvom spratu Kongresnog centra.

Foto: pixabay QuinceCreative

Subota, 6. april, rezervisana je za Dan ljubitelja vina od 12 do 20 časova. Posetioci će imati priliku da uživaju u degustaciji vina, autentičnoj hrani, edukacijama i stručnim radionicama. Sve aktivnosti će se odvijati u Restoran sali u prizemlju i salama 1 i 3.

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju srpskih organskih vina, a u saradnji sa onlajn magazinom Vino.rs i Centrom za razvoj vinskog turizma, 5. aprila će biti dodeljena nagrada za Najveći doprinos vinskom turizmu u 2023. godini vinariji Atelje vina Šapat.

Roze (Foto: Pixabay)

Rad Salona će pratiti razni medijski kanali, a više od 90 vinarija i proizvođača hrane već je izrazilo interesovanje za učešće.

11. Sajam Pirotske kobasice

Sajam pirotske peglane kobasice, u njegovom jedanaestom izdanju, planiran je za 27. i 28. januar 2024. godine u Pirotu. Posetioci ovog događaja imaće priliku da uživaju u autentičnom specijalitetu, čija se tradicija vezuje za kozje, ovčje, juneće ili magareće meso, a veruje se da potiče još iz vremena Turske vladavine.

Na Sajmu će se predstaviti brojne destilerije, vinarije, mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja, kao i izlagači pirotskih suvenira i domaće radinosti. Posetioci će imati priliku da degustiraju različite lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja, uključujući čuveni pirotski kačkavalj, beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i slično.

Pored izložbenog dela, Sajam će uključivati i takmičarski segment posvećen peglanoj kobasici. Ova vrsta kobasice, vrhunski specijalitet od najkvalitetnijeg mesa, često se priprema od pažljivo odabranih komada kozjeg, ovčjeg i junećeg mesa, a ponekad i magarećeg mesa za one koji preferiraju posnu varijantu. Značajno je napomenuti da se svinjsko meso ne koristi, kako zbog brzog kvarenja, tako i zbog istorijskih veza sa turskim periodom, kada se izbegavalo zbog ishrane muslimana.

Proizvodnja kobasica

Ovogodišnji Sajam peglane kobasice imaće poznatog glumca Ljubomira Bandovića kao svog promotera.

Sivački festival „Čvarak Fest“

Planirano je da se ovogodišnje „Čvarak fest“, gastronomske manifestacije u Sivcu, održi 3. februara 2024. godine od 10 časova. Manifestacija će se i ove godine održati na dobro poznatoj lokaciji – sivačkoj pijaci.

YouTube Screenshot
Izvor: Foto Voja

Pored takmičenja u pripremi čvaraka, posetioce očekuje i obiman kulturno–zabavni program. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da se pridruže ovom gastronomskom događaju, uživaju u čvarcima i dobroj atmosferi.

Manifestaciju sprovode Mesna zajednica Sivac i Turistička organizacija opštine Kula, pod pokroviteljstvom Opštine Kula.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)