Naslovna Poljoprivreda Festivali, festivali! Šta sve od manifestacija čeka agrarne proizvođače?

Festivali, festivali! Šta sve od manifestacija čeka agrarne proizvođače?

128
0

I pored masivnih problema u svetskom, evropskom, balkanskom, pa i usko srpskom agraru, festivali ove grane se nižu, sa puno potencijala. E sad, koji su to konkretni festivali na koje treba da obratite pažnju ako se bavite proizvodnjom? Ispratite članak do kraja i saznajte.

Agrarni festivali koje treba overiti

SIAM, Sajam hrane u Parizu, u svojoj jubilarnoj 60. iteraciji

SIAL u Parizu je najveći sajam hrane na svetu, koji se održava svake druge godine, okupljajući više od 7.500 izlagača i prezentujući 400.000 različitih proizvoda. Ovogodišnje izdanje, zakazano za period od 19. do 23. oktobra 2024. godine, obeležiće retrospektiva 60 godina inovacija i promena koje su obeležile industriju.

Izvor: SIAL Paris – zvanična Facebook stranica

Prva edicija SIAL-a, organizovana tokom Međunarodne nedelje hrane 1964. godine, okupila je stručnjake i entuzijaste iz 26 zemalja. Danas, SIAL privlači izlagače i posetioce iz preko 200 zemalja i postao je centralni događaj za proizvođače, uvoznike, kupce, prodavce, medijske stručnjake i nezavisne asocijacije.

Pod sloganom „Own the Change”, ovogodišnje jubilarno izdanje SIAL 2024, nastavlja svoju misiju u potrazi za rešenjima budućnosti. Inspirisan prethodnih 60 godina razvoja prehrambene industrije i posvećen održivoj budućnosti, SIAL pruža inspiraciju globalnoj zajednici kroz inovacije, nove trendove i promene u najdinamičnijem sektoru hrane.

Izvor: Has Premium – zvanična Facebook stranica

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije zajedno organizuju nastup domaćih kompanija na ovogodišnjem SIAL-u 2024. Kroz dva nacionalna štanda, kompanije će imati priliku da predstave svoje proizvode u kategorijama gotovih proizvoda i zamrznutih proizvoda.

Na prethodnom sajmu, 29 naših kompanija predstavilo je svoju ponudu na dva nacionalna štanda. Tokom pet dana trajanja sajma, naši privrednici su imali mnogo sastanaka sa zainteresovanim partnerima iz regiona, EU, Turske, Rusije, Saudijske Arabije, Izraela, Egipta, kao i Kanade i SAD. Uspešan nastup potvrđuje i činjenica da su kompanije dogovorile izvoz u vrednosti od 11 miliona evra.

Izvor: Gulfood – zvanična Facebook stranica

„Gulfood“ sajam prehrambene industrije u Dubaiju

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da 24 srpske kompanije učestvuju na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Gulfood“, koji je počeo juče u Dubaiju. Naši proizvođači će predstaviti svoje asortiman proizvoda u jednoj od glavnih hala, „Trade Centre Arena & Sheikh Saeed Halls“, na nacionalnom štandu Srbije.

Organizacija nastupa srpskih kompanija na nacionalnom štandu sprovodi se u saradnji između Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije. Pravo da učestvuju na ovom sajmu, unutar nacionalnog štanda, imaju privredna društva i preduzetnici registrovani u Srbiji koji se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Izuzeti su proizvođači konditorskih proizvoda.

Izvor: Gulfood – zvanična Facebook stranica

Nastup na ovom sajmu pruža izlagačima mogućnost da promovišu svoje proizvode, prošire prisustvo na novim tržištima, uspostave kontakte sa poslovnim partnerima i unaprede već postojeće poslovne odnose. Sajam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima trajaće do 23. februara.

„Balkan Cheese Festival“ nas čeka u martu

Sedamnaesto izdanje manifestacije posvećene autohtonim i originalnim sirevima Balkana, poznatog kao „Balkan Cheese festival“, održaće se 2. i 3. marta 2024. godine. Kao i prethodnih godina, festival će se održati u Beo šoping centru u Beogradu. Biće besplatan ulaz i parking, premda će parking biti besplatan tek tokom prva dva sata.

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Facebook stranica

Na ovogodišnjem festivalu će biti predstavljeno preko 200 različitih vrsta sireva. Biće izloženi proizvodi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije i Francuske. Pored klasičnih sireva, posetioci će imati priliku da probaju i neobične kombinacije. Navode se noviteti poput sira sa čokoladom, srpske mocarele sa smokvom, te tradicionalni Carski pijani sir koji sazreva preko pedeset meseci.

Pored izvanrednih sireva, posetioci mogu da očekuju i raznovrsne zalogaje koji se mogu upariti sa sirom. Biće i takmičenja za najbolji sir i sjajne zabave koja je uvek deo „Balkan Cheese festivala“.

Izvori: AgroTV (1, 2, 3)