Naslovna Poljoprivreda Fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

Fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

62
0

U Gradskoj upravi u Kragujevcu potpisan je ugovor o formiranju Fonda za podršku malim proizvođačima voćnih rakija, u okviru inicijative „Destilati za destilerije“, koja obuhvata stručnu pomoć, nabavku opreme i garantovanu cenu otkupa.

Inicijativu su pokrenuli Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Centar za strna žita i razvoj sela. Ugovor su potpisali predstavnici ovih organizacija kao i predsednici opština Aranđelovac i Rača.

Rakija zaštićena biti mora!

Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, naglasio je da je jedan od ključnih problema u proizvodnji rakije nelegalna proizvodnja, koju bi ovaj projekat mogao rešiti. Cilj je sistemski pristupiti kooperaciji proizvođača voćnih destilata, što je novitet za Srbiju.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Telemark

Popović je najavio da će Regionalna asocijacija proizvođača rakija postavljati godišnje zahteve. Pritom će i konsultanti tehnolozi obilaziti kućne proizvođače kako bi definisali potrebne korake za ispunjenje tih zahteva. Nakon toga će se odobravati sredstva za kupovinu opreme, a Asocijacija će potpisivati višegodišnje ugovore sa proizvođačima, garantujući cenu otkupa destilata.

Popović je izjavio da ovaj projekat omogućava stabilan priliv kvalitetnog destilata za destilerije i siguran plasman za kućne proizvođače. Time se povećava ukupna količina rakije dostupna za tržište Srbije i šire. Uz to je i izrazio očekivanje da će ovaj primer privući još lokalnih samouprava iz Šumadije i Pomoravlja.

Foto: Freepik/Rawpixel.com

Damjan Srejić, savetnik gradonačelnika Kragujevca za poljoprivredu, isto se obratio medijima. Istakao je da je ovo nov iskorak u pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima. Prema njegovim rečima, ovo će im omogućiti da legalno plasiraju svoju rakiju na tržište. On je objasnio da su mali proizvođači do sada mogli da prave rakiju samo za lične potrebe, ali ne i za tržište.

Srejić je naglasio da je ovo način da destilerije, u koje su već uložili, dobiju sirovinu i stručnu pomoć od tehnologa. Takođe je dodao da napredak tehnologije omogućava kvalitetniju rakiju koja će ući u legalni promet, čime se doprinosi državnom budžetu. U Srbiji postoji oko 1.100 destilerija.

Izvor: AgroNews