Naslovna Poljoprivreda Fondacija Divac: Javni poziv za podsticaje agraru Babušnice

Fondacija Divac: Javni poziv za podsticaje agraru Babušnice

79
0

Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Babušnica i Regionalna razvojna agencija Jug (RRA Jug) pozivaju sve zainteresovane poljoprivrednike sa teritorije opštine Babušnica da se prijave na konkurs za podsticajna sredstva iz lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini.

Izvor: Shutterstock/ValentinaPopovic

Konkurs, koji je otvoren do 5. avgusta 2024. godine, raspisan je u okviru aktivnosti „Lokalni fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede“ uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac, istakao je da je konkursom planirana podrška fizičkim licima – nosiocima komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 2,5 miliona dinara za 2024. godinu. Namenjena su za sledeće:

  • Nabavka nove ili polovne mehanizacije i opreme potrebne za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda
  • Nabavka kvalitetnih priplodnih i umatičenih grla krupne stoke
  • Nabavka kvalitetnih priplodnih i umatičenih grla sitne stoke i živine
  • Nabavka košnica i pčelinjih društava, kao i mašina i opreme za pčelarstvo
  • Podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze
  • Investicije u povrtarstvu
  • Ostala oprema za poljoprivrednu proizvodnju
Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

On je dodao da korisnici 80% sredstava vraćaju bez kamate tokom perioda od tri godine u fond, iz kojeg će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici, a 20% podsticajnih sredstava su bespovratna i pokrivena iz revolving fonda.

Fondacija Ana i Vlade Divac i dalje u znaku pomoći paorima

Dragana Stojanović, direktorica RRA Jug, istakla je da Regionalna razvojna agencija Jug, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, proširuje partnerstvo sa Opštinom Babušnica, gde je formiran četvrti revolving fond nakon Dimitrovgrada, Svrljiga i Ražnja, na teritoriji nišavskog, pirotskog i topličkog okruga.

Izvor: Shutterstock/librakv

Babušnica, opština sa bogatim poljoprivrednim potencijalom, sada dobija dodatne mehanizme podrške za svoje poljoprivrednike. Dodala je da ova organizacija pruža tehničku podršku u radu Revolving fondova kroz realizaciju konkretnih aktivnosti u vezi sa sprovođenjem javnih poziva, zaključivanjem ugovora sa korisnicima, isplatom dodeljenih sredstava, kao i kontrolom vraćanja sredstava.

Maraš je rekao da je fond fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju opštine, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Dodao je da Fondacija Divac i USAID razvoj fondova pomažu praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini.

Izvor: Shutterstock/librakv

Od 2020. osnovano je i aktivno ukupno 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a – u Babušnici, Svrljigu, Ražnju, Dimitrovgradu, Golupcu, Sečnju, Čajetini, Vranju, Prijepolju, Užicu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani i Aranđelovcu. U naredne dve godine u planu je osnivanje još 6 ovakvih fondova širom Srbije. Konkurs se može pronaći na web sajtu Fondacije Ana i Vlade Divac pod sekcijom KONKURS BABUŠNICA.

Izvor: AgroNews