Naslovna Poljoprivreda Formiraju se komisije za procenu štete u naseljima Vojvodine

Formiraju se komisije za procenu štete u naseljima Vojvodine

292
0

U nekoliko naselja u Vojvodini koja su najviše pogođena tokom superćelijske oluje formiraju se komisije koje će proceniti nivo štete i iznos nužan za sanaciju iste.

Photo by Eugene Triguba on Unsplash

Oformljene komisije u Inđiji i Turiji

Prema najnovijim vestima, najnovije komisije na prostoru Vojvodine su u opštinama Inđija i Srbobran. U Inđiji, preciznije u selu Novi Karlovci, domaćinstva su pretrpela primetnu štetu vidljivu na usevima. Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović je tom prilikom obišla gazdinstva Najdanović i Ikraš u ovom selu. Istakla je da je trenutno ključno sakupiti što više podataka o šteti na poljoprivrednim gazdinstvima ne bi li nadležni organi doneli adekvatne mere sanacije.

Lokalni Štab za vanredne situacije u Inđiji je oformio komisiju koja će štetu proceniti na terenu. Poljoprivrednici mogu prijaviti štetu do srede 26. jula ili putem mejla ili uživo. Putem druge opcije, poljoprivrednici nužnu dokumentaciju mogu predati na šalteru broj 15 sale Opštine Inđija, u Agenciji za ruralni razvoj opštine i u prostorijama mesnih zajednica.

Izvor: Pixabay

Slična komisija je formirana i u naselju Turija. Član komisije, proizvođač Saša Atanasković, tvrdi da oštećenih useva, osim u Turiji, najviše ima i Nadalju. Pritom je dodao da su njive u Srbobranu bile pošteđene od jakog nevremena. Treba naglasiti da je tokom nevremena led padao po usevima na površinama od 1.000 do 1.500 hektara koji su pod kukuruzom, sojom, šećernom repom i suncokretom. Ratari javljaju da je na pojedinim njivama šteta potpuna. Prema prvim procenama, najviše ima štete na suncokretu, čiji je koren u dobroj meri stradao. Kukuruz je ili delimično ili sasvim polegao pod pritiskom leda. Za repu i soju posledice su još uvek nepoznate, ali poljoprivrednici će moći da procene štetu u nadolazećim danima.

Raspon štete oluje

Superćelijska oluja je imala vidnog uticaja na veliki deo Vojvodine. U olujnom nevremenu najgore je prošla teritorija grada Sremska Mitrovica, posle koje sleduju Bačka Palanka i Odžaci. Enormnu štetu su pretrpeli i agrarni proizvođači iz Dobrog Bačkog Polja, Despotova i Kule. Velika šteta se prijavljuje i iz opštine Ruma, gde su već krenule da se primenjuju mere sanacije. Opština Ruma je obezbedila 15 miliona dinara za ovu svrhu, potez koji su pozdravili i domaći ratari i samo Ministarstvo poljoprivrede. Izletište Borkovac je u međuvremenu zatvoreno a pristup istom zabranjen dok se ne izvrše sve propisne mere sanacije.

Izvori: AgroFin, InMedija

Pogledajte i: Kukuruz u krizi zbog klimatskih nepogodaDesetkovana rana šljiva u Čačku