Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Fruit Logistica 2024“: srpski voćari dominirali

„Fruit Logistica 2024“: srpski voćari dominirali

91
0

Svetski sajam hrane „Fruit Logistica“ održan je u Berlinu, idealna prilika da Srbija pokaže svetu najbolje što ima od svežeg voća i povrća.

Ovoga puta, jabuka je bila dominantna, a napravljeni su značajni koraci ka osvajanju zahtevnog svetskog tržišta. Srbiju su ponovo predstavljale Razvojna agencija Srbije (RAS) i Razvojna agencija Vojvodine (RAV), koje su pažljivo izabrale kompanije koje nude vrhunske proizvode i imaju potencijal za značajan uspeh na ovom sajmu.

Izvor: Fruit Logistica zvanična Instagram stranica

Učešće na sajmu „Fruit Logistica“ znak uspeha

Olivera Kovačević, rukovodilac Sektora promocije RAV-a, ističe da je ova agencija četvrti put prisutna na ovom sajmu, uz jedno izostanak zbog pandemije koronavirusa.

„Cilj nam je da promovišemo poljoprivredu i predstavimo porodična gazdinstava i kompanije sa našeg područja,“ apostrofirala je. „Ovo je izuzetna prilika da se predstavimo međunarodnoj publici, jer je „Fruit Logistica“ jedan od najvećih svetskih sajmova. Pažljivo osluškujemo potrebe naših privrednika, i trudimo se da im izađemo u susret, da ostvarimo što bolje mogućnosti prezentacije, a uslov za naše kompanije je da su 100 odsto u srpskom vlasništvu. Proizvodi koji su nam ove godine u prvom planu su, jabuka, borovnica, kajsija, a zatim i šargarepa, luk, lubenica i krompir. Našu jabuku inače karakteriše visok standard i kvalitet, tako da smo konkurentni na zahtevnim tržištima.“

Izvor: Fruit Logistica zvanična Instagram stranica

Milana Borišev, savetnica u sektoru za promociju i marketing RAV-a, naglašava značaj pripreme i odabira adekvatne lokacije na sajmu „Fruit Logistica“. Dodala je da su proizvođači istakli kako je sajam ove godine mnogo posećeniji u poređenju sa prethodne dve godine. Takođe je dodala da imaju odličnu poziciju u hali koja je na dosta prometnom mestu.

Glavni posao je, prema njenim rečima, priprema koja traje i do pet meseci. A onog trenutka kada stignu na sajam, već je 95% posla završeno. Na proizvođačima je da što bolje iskoriste tri dana sajma.

Izvor: Fruit Logistica zvanična Instagram stranica

Ono kad će Srbi da oemirate svoj džem

Na štandu Srbije, kompanija Agro Korp Duo iz Lazarevca kod Kruševca predstavila je voće, voćne sadnice i hladno ceđene sokove. Jelena Petrović, generalni menadžer, navodi da njihova firma proizvodi voće, voćne sadnice i hladno ceđene sokove.

„Zadovoljni smo nastupom sa sajmu, ima puno potražnje i za sveže voće, sokove i za sadnice. Nadam se da ćemo sklopiti veće poslove. Sadnice već izvozimo u Evropu, Aziju, Afriku, a cilj je da nađemo kupce za sveže voće i sokove,“ naglasila je Petrović. „Voćke odgajamo na plodnom tlu blizu Morave. Sokove proizvodimo tek nekih godinu dana, tako da smo još novi i na domaćem tržištu, a nadamo se uspehu i na stranom.“

Izvor: Fruit Logistica zvanična Instagram stranica

Prema njenim rečima, do sada im se javilo puno zainteresovanih. „Imamo sokove od jabuke, šargarepe, cvekle, kruške, kajsije, maline. Porodično gazdinstvo je preraslo u firmu 2019. godine. Suprug Aleksandar je direktor, bavi se sadnicama, ja sokovima, a zajedno proizvodimo sveže voće. Sin Andrej koji ima 11 godina pomaže. Leti radi u voćnjaku, vozi traktor, a četvorogodišnja ćerka Sofija pere jabuke i dodaje flaše u proizvodnji. Mlađa ćerka Mia je beba,“ naglasila je ona.

Srđan Dakić je zastupnik kompanije Svit bluberi iz Novog Sada, koja se specijalizuje za uzgoj sveže borovnice i proizvodnju džemova od borovnice na površini od 6,5 hektara u Ratkovu kod Novog Sada. „Na sajmu je mnogo bolje nego 2023, naš štand je na boljoj poziciji, posećenost mnogo veća i uspevamo da stupimo u kontakt sa mnogo više ljudi. I do sada smo izvozili samostalno u zemlje EU. Sklopili smo nove ugovore sa partnerima iz Holandije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, obnovili stare kontakte, a interesovanje je veliko,“ naglasio je.

Izvor: Shutterstock/Zlikovec

Učešće dovelo do uspeha

Dejan Zečević ističe da godišnje proizvode otprilike 800 tona jabuka na 14 hektara zemljišta u mestu Kopljare kod Orašca, i to već oko deset godina. „Došli smo da vidimo kako da se pozicioniramo u svetu, prvi put smo u Berlinu, i uopšte na nekom sajmu,“ izjavio je. „Ovo je dobra prilika da vidimo šta Evropa zahteva od standarda i kvaliteta. Sajam je odlično organizovan, a uverili smo se da su za dostizanje standarda neophodna dodatna ulaganja. Sarađivao sam sa veletrgovcima koji su izvozili, a ovde nastojim da uspostavim nove kontakte i oprobam se u direktnom izvozu. Nije dovoljno samo čekati ovde na našem štandu, treba malo proći i razmeniti iskustva sa raznim drugim proizvođačima.“

Olivera Kovačević ističe da su u toku pregovori sa klijentima, a rezultati će biti evidentni za nekoliko meseci, kada počne realizacija zaključenih poslova. Smatra da je učešće na sajmu pokazalo se kao uspešno. Proizvođači jabuka aktivno istražuju nova tržišta, posebno nakon što su događaji u Rusiji i Ukrajini izmenili trgovinske tokove. Ističe da se fokus sve više premešta ka Dalekom i Bliskom istoku, gde su tržišni zahtevi veoma strogi.

Izvor: AgroTV