Naslovna Poljoprivreda „Fruškogorska vinska šetnja“ održana u Irigu

„Fruškogorska vinska šetnja“ održana u Irigu

56
0

Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk and Wine 2024“, otvorena je na Ribarskom trgu u opštini Irig, javljaju vojvođanski mediji. Šetnju je otvorio Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević. Prema izveštaju medija, Vinska šetnja je šetnja upravo na Ribarskom trgu i nastavila po unapred utvrđenoj ruti dugoj 7,6 kilometara.

Izvor: Turistička organizacija Vojvodine

Vinska šetnja simbol Iriga

Ivanišević je istakao zašti je Fruškogorska vinska šetnja važna po lokalnu ekonomiju. „Ovo je jedan od najboljih načina da se promoviše ono što Vojvodina ima, a to su pre svega vredni ljudi. Pokrajinska vlada će, kao i do sada, podržavati ovu manifestaciju i u budućnosti. Siguran sam da je ovo jedan od proizvoda koji možemo izvesti na strana tržišta i tako privući što veći broj turista. Prema poslednjim pokazateljima, Irig i Vrdnik jesu mesta koja u Srbiji najviše napreduju u turizmu prema broju noćenja i poseta“, naglasio je.

Dodao je da je Fruškogorska vinska šetnja doprinela ovim rezultatima, te da je Pokrajinski sekretarijat u proteklom mandatu usmerio više od 40 miliona dinara ka opštini Irig, što pokazuje spremnost za dodatna ulaganja u turističke potencijale ove opštine.

Photo by Klara Kulikova on Unsplash

Manifestaciju je organizovala Turistička organizacija Vojvodine uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Irig, Garancijskog fonda AP Vojvodine, Razvojnog fonda AP Vojvodine, JP Nacionalni park „Fruška gora”, Udruženja proizvođača vina i grožđa sa oznakom geografskog porekla „Srem-Fruška gora” i Vinske prestonice.

Interesovanje poraslo

Direktor Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, naglasila je da je ove godine interesovanje za ovu manifestaciju bilo čak dva i po puta veće nego prošle godine. „Ove godine će posetioci u okviru Fruškogorske vinske šetnje imati priliku da prošetaju živopisnim krajevima Iriga, te da degustiraju lokalne specijalitete na svakom od šest punktova i probaju vrhunska vina osamnaest domaćih vinarija“, naglasila je Pavlović.

Photo by Kelsey Knight on Unsplash

Prisutne je pozdravio predsednik opštine Irig, Tihomir Stojaković, a šetnji su prisustvovali i direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine, Goran Savić, te direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, Đorđe Raković.

Šetnja je bila organizovana u grupama od oko 70 posetilaca, koje su predvodili vodiči. Posetioci su prošli kroz urbani deo Iriga, manastir Novo Hopovo, iriške vinograde, fruškogorske salaše, prirodni izvor iz doba Marije Terezije. Nakon toga su se vratili na Ribarski trg kroz portu crkve Svetog Nikole. Učesnici su se najpre okupili u dvorištu SSŠ „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu, koja nastavu sprovodi po dualnom modelu. Pored smera kulinarski tehničar, uveden je i smer vinogradar – vinar tehničar.

Izvor: AgroTV