Naslovna Vesti Gaji se i u saksijama: Ojačajte imunitet uz bosiljak

Gaji se i u saksijama: Ojačajte imunitet uz bosiljak

Upotreba bosiljka široko je rasprostranjena od davnina, pa sve do danas. Ova jednogodišnja, začinska, lekovita biljka datira još od vremena drevnih civilizacija, poreklom je iz daleke Indije, a u Evropu je stigla u 12. Veku, kažu neki podaci.

684
0

Poslednjih nekoliko nedelja korona virus glavna je vest kako u domaćim, tako i u svetskim medijima. Tim povodom na internetu, ponajviše na društvenim mrežama šire se brojne informacije koje nisu proverene o tome kako “izlečiti” ovaj virus.

S obzirom na to da brojni stručnjaci svetski, ali i domaći navode da je COVID 19 virus koji je i dalje nepoznat stručnoj zajednici, informacije na koje nailazite treba uzimati sa rezervom i proveriti sa stručnim licima.

Svakako, koji god da je virus ili grip u pitanju, važno je da održavate imuni sistem vašeg organizma, hranite se što zdravije možete, budete fizički aktivni, a ujedno u ishranu uvedete i određene začinske biljke koje mogu da vam ojačaju imunitet. Među takvim biljkama je i bosiljak, koji ne leči prehlade, gripove ili eliminiše viruse iz vašeg organizma, ali može da pomogne da ojačate vaš imuni sistem.

Foto: Pixabay

Istorija ove lekovite biljke

Upotreba bosiljka široko je rasprostranjena od davnina, pa sve do danas. Ova jednogodišnja, začinska, lekovita biljka datira još od vremena drevnih civilizacija, poreklom je iz daleke Indije, a u Evropu je stigla u 12. veku, kažu neki podaci.

Prema pojedinim predanjima bosiljak je krenuo prvo da se gaji u manastirima, a kasnije se to proširilo i dalje, pa ga danas ljudi gaje u baštama, na terasama, na plantažama.

Naziv bosiljak potiče od grčke reči basilikon što znači kraljevski, a mnoge religije pripisivale su mu božanske moći. Ova začinska biljka danas je našla primenu kako u ishrani, kao dodatak jelu, tako i u narodnoj medicini i farmaceutskoj i parfimerijskoj industriji.

Foto: Pixabay

Gaji se i u saksijama

Ova začinska biljka može da se gaji i u kućnim uslovima, uspeva na umereno toploj klimi, klija na temperature između 18 i 20 stepeni. Sadi se na proleće, u aprilu i maju i potrebno mu je humusno zemljište.

Kada je u pitanju njegovo dejstvo na imunološki sistem, bosiljak se u narodnoj medicine koristi kao preventiva. Bosiljku se, kako navode stručnjaci, priznaju baktericidno, fungicidno, antivirusno, hemopreventivno i antioksidativno dejstvo.

Radi očuvanja zdravlja poznato je da se od ove biljke prave čajevi, ulja i tinkture, a pokazalo se da u pojedinim slučajevima utiču na smirivanje kašlja i bolesti grla, kao i poboljšanje probave i upale mokraćnih kanala.

Ukoliko imate problema sa komarcima i insektima, saksiju sa bosiljkom možete ostaviti na terasu, jer ih ova biljka odbija.

Recept – čaj od bosiljka

Listove osušenej biljke prelijete ključalom vodom i ostavite da odstoji desetak minuta. Može da se pije svakoga dana, ali se savetuje da posle osmog napravite pauzu od dve nedelje.