Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Začinsko bilje koje možete gajiti i u saksiji (FOTO)

Začinsko bilje koje možete gajiti i u saksiji (FOTO)

Ukoliko planirate da biljke uzgajate iz semena, onda možete pratiti upustva od proizvođača koja su zapisana na kesicama. Nema svako bilje istu potrebnu za vodom, tako o svakoj posebno morate voditi računa.

1233
0
Foto: Pixabay

Gajenje začinskog bilja poslednjih godina postalo je popularno i u manjim domaćinstvima. Ako imate dvorišite, onda je to odlično mesto za uzgajanje ovog bilja, ali sve češće ima i onih koji ga uzgajaju u saksijama na terasi ili stanu.

Ako ga gajite u saksijama, potrebne su vam saksije, zemlja, humus i vaša dobra volja da projekat sadnje uspe. Najbolje bi bilo da ih smestite pored prozora ili na terasi ako je imate.

Ukoliko planirate da biljke uzgajate iz semena, onda možete pratiti upustva od proizvođača koja su zapisana na kesicama. Nema svako bilje istu potrebnu za vodom, tako o svakoj posebno morate voditi računa.

Ovih pet začinskih bilja možete bez problema gajiti u saksiji:

1. Origano

Začinsko bilje koje se danas koristi u brojnim jelima i salatama. Jednostavan je za održavanje, potrebna mu je rastresita zemlja i osunčano mesto na vašoj terasi. Origano traži periodično zalivanje. Ova višegodišnja žbunasta biljka seje se u martu i aprilu, biljka je zrela za korišćenje kada naraste oko deset centimetara i koriste se samo listovi.

2. Nana

Koristi se za pravljenje sokova, koktela, sladoleda, voćnih salata. Listovi nane se mogu koristiti sveži, ali i osušeni pri pravljenju čaja.Nana se sadi pelcerom, a najbolje vreme za njeno rasađivanje je mart. Pelcer treba pustiti par dana da u vodi razvije koren, a zatim ga posaditi u zemlju bogatu humusom. Nanu ne treba držati izloženu direktnoj svetlosti, a izuzetno joj prija obilno zalivanje. Treba je presaditi jednom godišnje.

3. Bosiljak

Začinska biljka koja voli sunčana i topla mesta. Sadi se u aprilu i martu, a potrebno joj je dosta vode. Moguće je konzumirati čim dobije prve cvetove.

4. Ruzmarin

Koristi se kao dodatak jelima, a u kućnim uslovima se lako uzgaja.Uspešno raste na svim vrstama zemlje, a ne traži mnogo vode, tako da ga treba zalivati jednom, a leti dva puta nedeljno.Voli toplotu i sunce, pa ga treba sačuvati od mrazeva, kao i od prevelike vlažnosti vazduha.

Čaj smiruje glavobolju, leči infekcije disajnih puteva, a ulje od ruzmarina u kupki poboljšava cirkulaciju.

5. Majčina dušica

Ova biljka se lako održava u saksijama, ne treba je preterano zalivati. Potrebno joj je sunce, ali ne morate da preterate. Uspeva i na suvoj i siromašnoj zemlji, ali uspeva i na senovitim. Seje se u proleće, cveta tokom juna i avgusta, a treba joj podsecati vrhove tokom cvetanja, kako bi se omogućilo bujanje izdanaka.