Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Gazdinstvo Janković: Med, perga, zdravlje i zadovoljstvo

Gazdinstvo Janković: Med, perga, zdravlje i zadovoljstvo

81
0

Daniel Janković, stanovnik Jagodine, započeo je svoju avanturu sa pčelarstvom pre trinaest godina. Njegove oko sedamdeset košnica smeštene su u neokrnjenoj prirodi, u podnožju planine Crni vrh. Planinsko selo Kalenovac, udaljeno trinaest kilometara od Jagodine, smešteno je na visini od 444 metra i obiluje četiri izvora vode. Tokom čitave godine, u selu živi desetak ljudi, uglavnom starije populacije, dok se tokom leta njihov broj malo povećava, dostižući oko dvadesetak. Ovo selo ne pati od zagađenja izazvanog saobraćajem, a poljoprivreda se tu ne praktikuje ozbiljno, što znači da nema upotrebe pesticida, čuvajući tako prirodno okruženje čistim i zdravim, što je posebno povoljno za pčele.

Tokom zimskih meseci, Daniel je prodavao med i proizvode od meda sa lekovitim svojstvima, dok već u martu započinje s prvom fazom radova u svojim pčelinjacima. „Kada dren procveta kreće rad u pčelinjaku, jer prvi polen pčele uzimaju sa drena i leske. Sada radimo prve preglede, čistimo podnjače i dajemo sirup društvima kako bi krenula sa razvojem,“ veli Janković u izjavi za medije.

Janković porodica složna u svemu

Daniel i njegova supruga Dragana su prvobitno proizvodili pretežno bagremov med, ali u poslednjih nekoliko godina počeli su da prave različite mešavine meda sa lekovitim biljem, koje se koriste za olakšavanje raznih zdravstvenih problema. Razvili su više od 30 proizvoda baziranih na medu. Recepte pronalaze u starim knjigama i dobijaju od iskusnih pčelara, a njihova ćerka Tijana doprinosi ovom procesu svojim stručnim savetima, kombinujući znanje stečeno na fakultetu sa iskustvom iz pčelinjaka. Tijana je kreirala nekoliko preparata od meda uz pomoć svog brata Marka.

Shutterstock/Igors Strogonovs

Među mnoštvom lekovitih proizvoda od meda, Daniel Janković na prvo mesto stavlja pergu. „Perga je izuzetan proizvod,“ dodaje Janković. „To je fermentisani polen. Bez perge nema života u košnici, ne treba je mnogo uzimati, već ostaviti pčelama. Njeno vađenje je mukotrpno, pa je zato skupa. Dobra je za imunitet i popravljanje krvne slike. Može da se koristi i kao prevencija, i kada dođe do bolesti. Za prevenciju se uzima blaža doza, a za bolest se doza pojačava. U našoj mešavini nalazi se med, perga i živi propolis. Obično se jedna kašičica smese otopi u mlakom čaju ili vodi i popije kao napitak“.

Liker led topi

Porodica Janković je izrazila veliku ponosnost zbog još jednog svog proizvoda, medovače. Pčelar je rekao da nakon upotrebe medovače nema glavobolje, slabosti ili mučnine. Osim meda i propolisa, medovača sadrži i određene biljke, što objašnjava njen lekoviti efekat.

Foto: Pixabay

„Medovača je prirodni tradicionalni napitak i po staroslovenskom, pored meda, u medovaču se dodaje propolis koji je svojevrsni prirodni antibiotik, antivirotik i antimikotik. Kada se pije kao aperitiv pospešuje apetit, jača imunitet, štiti od infekcija i popravlja krvnu sliku. Medovača se pije rashlađena, to je piće kraljeva i bogova. Svaka flaša ima i pečat našeg pčelinjaka u vosku“, dodao je.

Daniel je dodao da mu je bilo potrebno devet godina da pronađe idealan odnos svih sastojaka i postigne ukus koji medovača danas ima. Takođe, istakao je da medovaču proizvode na tradicionalan način u kući svog tasta, koja je stara oko 100 godina, koristeći pravi, nefiltrirani med. Kako bi dobio i livadski med, koji koristi za određene pripravke, Daniel ponekad premesti desetak košnica, jer u selu Kalenovcu nema dovoljno livadskog cveća. Svaka flaša medovače ima pečat njihovog pčelinjaka u vosku.

Izvor: Dobro jutro