Naslovna Poljoprivreda Glodari u južnom Banatu: struka upozorava

Glodari u južnom Banatu: struka upozorava

321
0

Iz Poljoprivredno-stručne službe Instituta Tamiš Pančevo upozoravaju da se na njivama u južnom Banatu glodari javljaju u velikom broju. Ono što je neophodno uraditi jeste da se oni propisno suzbiju i po nekoliko puta pre nego što nanesu bilo kakvu primetniju štetu pšenici, ječmu i srodnim kulturama.

Na nekim njivama u južnom Banatu, poljoprivrednici su primetili čak pet do šest rupa od poljskih glodara na kvadratnom metru. Slična situacija zabeležena je i na pojedinim parcelama na oglednom polju Instituta Tamiš. Pojava glodara zabeležena je u oktobru tokom sejanja pšenice, a već sada se na nekim parcelama primećuju jasne oaze gde biljke nisu prisutne.

Image by Rolf Tischer from Pixabay

Glodari i kako ih suzbiti

Maja Sudimac, rukovodilac Savetodavne službe Instituta Tamiš Pančevo, dala je svoj sud o pojavi glodara u južnom Banatu. „Poljski glodari se hrane prvo semenom koje je u zemlji ili koje je krenulo da niče. Zatim počinju da uvlače i celu izniklu biljku. Na taj način možete videti da se na usevima stvaraju oaze gde nema biljaka. To je prvi signal prisustva glodara. Ali ono što je važno je da se ne sme zadržati na tome nego se baš moraju pregledati rupe,“ istakla je Sudimac.

S obzirom na obilje glodara, stručnjaci naglašavaju da će proces suzbijanja morati biti višestruki kako bi se efikasno očuvala biljna kultura. Osim toga, preporučuje se redovno praćenje i analiza situacije kako bi se pravovremeno reagovalo na eventualni ponovni porast njihove populacije.

Image by Tibor Lezsófi from Pixabay

„Ono što se ove godine desilo je da smo vrlo brzo prešli u treću kategoriju gde na većem broju parcela ima više od 50 rupa po hektaru. I to je značilo da parcele moraju da se tretiraju rodenticidima nekoliko puta i da se mamci moraju ponovo postavljati. Nama je prinos jako važan a može biti ugrožen prisustvom glodara ukoliko se svi zajedno ne organizujemo. Ovo je poziv poljoprivrednicima i molba da se svi aktiviraju. Da redovno obilaze i kontrolišu njive. A nakon što se mamac sa otrovom ubaci u rupu da je zatrpaju kako ne bi ugrozili divljač i ptice,“ zaključila je Sudimac.

Izvor: eKapija