Naslovna Poljoprivreda Gušenje malih pivara – srpsko tržište nezahvalno, vele pivari

Gušenje malih pivara – srpsko tržište nezahvalno, vele pivari

43
0

U Srbiji postoji oko 60-ak zanatskih malih pivara. U Udružеnje malih nеzavisnih pivara jе učlanjеno oko 40, koji proizvodе piva raznih ukusa. Ove pivare, kako naglašavaju njihovi vlasnici, ostvaruju еgzistеcniju na domaćеm i stranom tržištu, ali jedva.

Izvor: Pixabay (besplatno za korišćenje pod Pixabay licencom)

Iako godišnja proizvodnja piva iz ovih proizvodnih postrojenja nije javno dostupna informacija, Maurius Laoj, pivar iz „Kruger i Brent“ pivare u Ritiševu kod Vršca, ističe da su takvi poslovni podaci karakteristični za svaku zanatsku pivaru. Ipak, naglašava da bi svakoj maloj pivari značajno pomoglo kada bi država uspostavila sistem plaćanja akcize prema količini proizvedenog i prodanog piva.

Već nekoliko godina, dodaje Laoj, zahtevaju da se uspostavi akcizni plan o oporezivanju, sličan onome koji imaju male pivare u Evropi. Svaka pivara ima svoje specifične kapacitete proizvodnje, što znači da nije pravedno da svi plaćaju istu akcizu, kada proizvode i prodaju različite količine piva.

Image by Pexels from Pixabay

Prvo su roditelji Mauriusa započeli proizvodnju piva pre 33 godine s namerom da ponude tržištu novi proizvod, a sada se i Maurius pridružio tom poslu. On navodi da u pivari može proizvesti 2.000 litara piva po jednom kuvanju i da ima mogućnosti za veću proizvodnju. Međutim, količinu proizvodnje određuje tržište.

Većinu piva prodaje u pabovima, manjim radnjama u okolini, na sajmovima i festivalima. U restoranima i kafićima, mali proizvođači zanatskog piva teže prodaju svoje proizvode jer većina ugostitelja ima ugovore s velikim pivarama, iako se ne razlikuju mnogo po veleprodajnim cenama. Njihovo pivo je samo oko 20% skuplje, a nude raznovrsniji izbor, jer svaka pivara ima svoje specifične proizvode. Maurius ističe da sva zanatska piva prave od uvoznog hmelja iz Slovenije, Češke, Nemačke, dok se samo oko deset posto kupuje lokalno, u Bačkom Petrovcu.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Retko koja pivara uspeva u ovakvim uslovima

Zanatsko pivarstvo sada je znatno razvijenije nego pre 10-15 godina. Ali bi moglo da napreduje brže uz veće državne podsticaje i češće i bolje osmišljene konkurse tokom godine.

Podsticaji se uglavnom daju početnicima za pokretanje biznisa. Ovo je dobro jer za pokretanje ozbiljnije proizvodnje zanatskog piva treba najmanje 100.000 evra. Međutim, Maurius ističe da ne samo početnicima treba novčana podrška, već i onima koji već imaju prostor, mašine i opremu. Ta ulaganja su velike investicije, posebno su skupe linije za flaširanje piva, pa bi podsticaji za to bili od velike pomoći.

Image by Matthias Böckel from Pixabay

Učešće zanatskog piva u ukupnoj proizvodnji piva u Srbiji je manje od jedan odsto. Ima pivara čiji su kapaciteti po jednom kuvanju 100 litara, ali i 2.000 litara. Instalirani kapaciteti svih pivara u Srbiji iznose oko 12 miliona hektolitara godišnje. Ali već nekoliko godina iz velikih pivara izađe pet do 5,5 miliona hektolitara piva.

Izvor: AgroTV