Naslovna Poljoprivreda Hlorpirifos nađen i u šljivama

Hlorpirifos nađen i u šljivama

1487
0

Po informacijama hrvatskog lista Podravski.hr, preuzetim od  Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom, pesticid hlorpirifos je pronađen u šljivama koje su uvezene iz Srbije. Naloženo je da se pošiljka uništi po kratkom postupku.

Hlorpirifos je potentni pesticid za koji je utvrđeno da uzrokuje poremećaje u razvoju dece. Ukoliko se unese u organizam, oštećuje mozak i uzrokuje druge ozbiljne zdravstvene probleme. U Hrvatskoj i mnogim drugim državama hlorpirifos se aktivno koristio do 2006. godine. U tom periodu je postao jedna od najiskorišćenijih hemikalija za zaštitu useva, voća i povrća. Međutim, počev od 2006. godine usledila je zabrana korišćenja ovog sredstva za tretiranje voća i povrća u većini zemalja članica EU.

Foto: Institut za vocarstvo/ Privatna arhiva

Hlorpirifos i srpsko voćarstvo

Kao pesticid, hlorpirifos je zabranjen i u Srbiji. direktor Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević je za Tanjug pojasnio situaciju oko ovog pesticida tokom svoje izjave na temu tada vraćenog tovara breskvi, takođe iz Hrvatske za Srbiju. „Hlorpirifos je zabranjen 2021. godine uz mogućnost korišćenja sledećih 17 meseci,“ istakao je. „On je krajem prošle godine i definitivno zabranjen za primenu. Verovatno je ostalo starih zaliha, pa se neko osmelio i koristio nešto što nije smeo.“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zvanično odobrava tretmane pesticidom hlorpirifos samo i isključivo za uzgoj šećerne repe. Izjava je upućena nakon ekstenzivnih stručnih konsultacija čelnika ovog tela i vodećih poljoprivrednih stručnjaka. Hlorpirifos se može koristiti u ograničenim i strogo kontrolisanim količinama, a neovlašćeno korišćenje ovog preparata u bilo koje druge svrhe je zabranjeno i zakonom kažnjivo.

pesticidi

Na osnovu Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, rešenjem se može odobriti limitirana i strogo kontrolisana primena sredstava poput hlorpirifosa. Period primene ne sme da prevaziđe 120 dana. Inače, dotičnim zakonom je propisano da se u slučaju nepredvidivih opasnosti koje mogu da prouzrokuju štetni mikroorganizmi, a koje je nemoguće suzbiti ili ograničiti na odgovarajući način primenom registrovanih sredstava za zaštitu bilja.

Izvor: N1

Pogledajte i: Breskve i hlorpirifos: presek, Ministarstvo odobrava hlorpirifos samo za šećernu repu

Prethodni tekstU subotu “Banoštorski dani grožđa”
Sledeći tekstOrganska proizvodnja: prilika za povratak mladih na selo