Naslovna Poljoprivreda Ministarstvo odobrava hlorpirifos samo za šećernu repu

Ministarstvo odobrava hlorpirifos samo za šećernu repu

81
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zvanično odobrava tretmane pesticidom hlorpirifos samo za uzgoj šećerne repe. Ova izjava, istaknuta na sajtu Ministarstva, dolazi nakon ekstenzivnih stručnih konsultacija čelnika ovog tela i vodećih eksperata na polju agrara. Hlorpirifos se može koristiti u ograničenim i strogo kontrolisanim količinama, a neovlašćeno korišćenje ovog preparata u bilo koje druge svrhe je zabranjeno i zakonom kažnjivo.

YouTube Screenshot
Izvor: Linda Chia

Šećerna proizvodnja i uloga koju hlorpirifos igra

Ministarstvo je razmatralo podnete zahteve proizvođača šećerne repe, pritom podrazumevajući preporuke Stručnog saveta za sredstva i zaštitu bilja. Pritom, oslonilo se i na prakse koje zemlje članice Evropske unije koriste kad se suoče sa sličnim dilemama. Podsećamo da je šećerna repa jedna od strateški važnih kultura po našu ekonomiju, te je pravilni uzgoj iste prioritet.

Zbog ukidanja sredstava za zaštitu bilja na bazi aktivne supstance hlorpirifosa, dovedeno je u pitanje suzbijanje repine pipe. Ovaj štetni organizam je možda ekonomski najključniji što se tiče proizvodnje šećerne repe, prvenstveno zbog količine izgubljenih prinosa upravo zbog istog.

YouTube Screenshot
Izvor: BALLYA

Za proizvođače, kritička tačka za proizvodnju je od njenog nicanja pa do formiranja prvih listova. Upravo tada se pojavljuje repina pipa koja desetkuje usev, naglašava se na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Za suzbijanje pipe u tom stadijumu ne postoji prihvatljiva, dovoljno efikasna zamena za sredstva upravo na bazi spornog hlorpirifosa.

Adekvatne mere primene

Na osnovu Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, rešenjem se može odobriti limitirana i strogo kontrolisana primena navedenih sredstava za zaštitu bilja. Period primene ne sme prevazilaziti 120 dana. Inače, pomenutim zakonom je propisano da se u slučaju nepredvidivih opasnosti koje mogu prouzrokovati štetni organizmi, a koje nije moguće suzbiti ili ograničiti na odgovarajući način primenom registrovanih sredstava za zaštitu bilja. Isto važi ako na sporni organizam ne deluju druge mere propisane za suzbijanje dotičnog. Nestašica registrovanih sredstava za zaštitu bilja na tržištu takođe diktira politiku korišćenja alternativnih i opasnijih rešenja.

YouTube Screenshot
Izvor: NowThis News

Mere opisane iznad su u skladu sa zakonodavnim odredbama EU sa kojima se naše zakonodavstvo usklađuje. Promet i primena ukinutih sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa, dozvoljena je samo i isključivo za korisnike u šećernoj repi. Zbog tog razloga su podnosioci zahteva dostavili spisak pravnih i fizičkih lica koja će moći da koristi sporne preparate.

Kontrolu nad izvršenjem novog rešenja o korišćenju hlorpirifosa sprovodi fitosanitarna inspekcija. Sve neutrošene količine se lageruju kod proizvođača sve dok se ne unište na bezbedan i od nadležnih organa detaljno propisan način.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pogledajte i: Kako su breskve sa hlorpirifosom završile u prometu?, Tanasković: „Breskve sa hlorpirifosom neće biti na tržištu“

Prethodni tekstSeoski turizam na Rudniku: nova destinacija za željne posetioce
Sledeći tekstPremijum proizvodi vojvođanskih malih proizvođača spremni za Japan