Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Hrana proizvedena nuklearnom metodom; (čern)ozbiljna tema za razmatranje

Hrana proizvedena nuklearnom metodom; (čern)ozbiljna tema za razmatranje

75
0

Iako se u Srbiji ne proizvodi hrana nuklearnom metodom, ona se sve češće uvozi. Ovo možda zvuči rizično, ali nije to nužno slučaj. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija istakla je da upotreba nuklearne tehnologije u proizvodnji hrane predstavlja značajan doprinos globalnoj borbi protiv gladi i unapređenju javnog zdravlja. Iako Srbija ne razvija nuklearnu tehnologiju za proizvodnju hrane, hrana tretirana ovom ili onom nuklearnom metodom se uvozi.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Da li je zdravije nuklearnom metodom ili klasičnom preradom?

Dr Maja Gajić Kvaščev iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ objašnjava da je primena nuklearne tehnologije u prehrambenoj industriji sigurno i ekološki prihvatljivo rešenje za povećanje prinosa, štednju resursa i otkrivanje falsifikovane hrane. Ona naglašava da zračenje ne narušava nutritivne vrednosti hrane, te da Srbija raspolaže opremom i stručnjacima sposobnim da identifikuju eventualna štetna zračenja u uvoznoj hrani.

Iako Srbija ne sprovodi program nuklearne tehnologije za proizvodnju hrane, ta tehnologija se često koristi za ozračavanje semena kako bi se odabrale najbolje sorte koje mogu odgovoriti izazovima promenjenih klimatskih uslova, što rezultira povećanjem produktivnosti u uzgoju određenih biljnih kultura.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

„Takođe, nuklearne tehnologije pomažu da se zemljište pripremi za uzgoj biljaka tako što se u zemljištu neutrališu patogeni. Praćenjem absorpcije nutrijenata iz zemljišta i kuda voda ide, omogućava se ušteda jer se navodnjavanje prilagođava uzgoju određene biljne vrste“, apostrofirala je Gajić Kvaščev.

Sva opasna roba se vraća

U nastavku izjave, Gajić Kvaščev dodaje da se nuklearno i radijaciono zračenje primenjuju i u procesu ocenjivanja bezbednosti i kvaliteta hrane. Ističe da je primena ovih oblika zračenja sigurna, ali da je put od naučnih istraživanja do komercijalne primene dug. Iako naš zakon o bezbednosti hrane, usklađen sa evropskim standardima, ne klasifikuje hranu tretiranu na ovaj način kao nebezbednu, naše laboratorije su opremljene da otkriju prisustvo štetnog zračenja u proizvodima, što bi rezultiralo vraćanjem takvih proizvoda.

Image by Jean-Louis SERVAIS from Pixabay

Prema njenim rečima, Srbija raspolaže obučenim kadrom i opremom koja može otkriti nebezbedne namirnice. Takođe ukazuje na to da je lako uočiti hranu koja je obrađena ili kontrolisana nuklearnom energijom. Naposletku, to je naznačeno na deklaraciji, iako često sitnim slovima. Ona takođe navodi da je nuklearna tehnologija pokazala efikasnost u otkrivanju falsifikovanih prehrambenih proizvoda. Ovo je, primera radi, slučaj sa maslinovim uljem, gde se može otkriti prisustvo recikliranog proizvoda.

Izvor: Mondo