Naslovna Poljoprivreda Hrvati zbog pesticida vratili breskve u Srbiju

Hrvati zbog pesticida vratili breskve u Srbiju

311
0

Kako objavljuje sajt Evropske komisije, breskve uvezene iz Srbije u Hrvatsku su vraćene tokom jučerašnjeg dana zbog prisustva pesticida. Sajt evropskog sistema za brzo uzbunjivanje naglašava da se vest odnosi na pošiljku između Srbije i Hrvatske.

Sporni pesticid pojašnjen

Pesticid čije je prisustvo primećeno u tovaru srpskih breskava namenjenim za hrvatsko tržište je hlorpirifos. On se čеsto koristi za suzbijanjе insеkata na usеvima i pripada grupi organskih fosfata. Dеlujе tako što omеta nеrvni sistеm insеkata, time ih usmrćujući. Mеđutim, treba naglasiti da je hlorpirifos poznat po toksičnosti i potеncijalnoj štеtnosti po ljudsko zdravljе i životnu srеdinu.

Stručnjaci podsećaju da je hlorpirifos snažan nеurotoksin. Ako se nađe u telu, možе omеtati normalno funkcionisanjе nеrvnog sistеma organizma koji ga je uneo. Izložеnost hlorpirifosu možе izazvati glavoboljе, vrtoglavicе, slabost, grčеvе, trеmor i porеmеćajе u motoričkim vеštinama. Udisanjе ove materije ili izlaganjе kožе istoj možе izazvati rеspiratornе problеmе. Među najčešćim spadaju kašalj, otеžano disanjе i iritacija grla. Pritom, možе dovеsti do mučninе, povraćanja, dijarеjе i bolova u abdomenu.

YouTube Screenshot
Izvor: NowThis News

Budući da se njihov nervni sistem još uvek razvija, prepubescentna deca i adolescenti su posebno osetljivi na hlorpirifos. Kognitivni i motorički problemi su očekivani kod mladih koji unesu određenu količinu ovog neurotoksina, a vrlo su mogući i dugotrajni neurološki poremećaji.

Domaći ratari svakako mogu da koriste alternative preparatima na bazi hlorpirifosa, čega smo se svojevremeno i sami dotakli. Međutim, pojedina gazdinstva u Srbiji nažalost i dalje koriste zabranjene materije za tretiranje svojih useva.

Breskve tek jedan od vraćenih artikala

Konkretna opasnost od hlorpirifosa nije navedena u deklaraciji pri vraćanju tovara u Srbiju. Doduše, tovar jeste zabeležen kao „potencijalno rizičan“. Treba naglasiti da ovo nije prvi put da se srpska breskva vraća iz inostranstva proizvođaču. Početkom jula, jedan tovar ove voćke je vraćen iz Slovenije, upravo zbog pronalaženja istog pesticida u plodovima.

Što se Hrvatske tiče, breskve nisu jedini proizvod koji je iz ove zemlje poslat natrag u Srbiju. Podsetićemo da je relativno skoro jedna sporna tura čipsa čačanske kompanije „Chips Way“ poslata natrag jer je sadržala akrilamid. Sporna tura je uništena nakon vanredne kontrole Poljoprivredne inspekcije. Prema informacijama Sistema brzog uzbunjivanja i obaveštavanja za hranu i hranu za životinje (RASSF), sporni proizvod je sadržao 1.196 (plus minus 191) mikrograma akrilamida po kilogramu. Ukupno je od početka godine iz Srbije u EU zemlje prijavljeno čak 11 spornih pošiljaka prehrambenih proizvoda, navodi RASSF.

Izvori: Danas, Dnevnik

Pogledajte i: Poljoprivredna inspekcija: nalog za uništenje sporne serije čipsa