Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Île-de-France iz Ravnog Sela: novi nivo ovčarstva

Île-de-France iz Ravnog Sela: novi nivo ovčarstva

81
0

U Ravnom Selu, u za ovu godinu prerano sunčanoj Bački, ekipa „Bolje zemlje“ je na čelu sa Srđanom obišla Stevana Mišića, penzionisanog policajca koji se bavi uzgojem ovaca. Na Mišićevom gazdinstvu se slobodno kreće na desetine grla kvalitetne ovce rase Île-de-France, „za svaku namenu“ kako tvrdi gazda.

Mišić se, kako je naš Srđan naveo na početku intervjua, ovim poslom bavi već 18 godina. Skoro pune dve decenije, ovaj ovčar je usavršavao profesiju koju je, kako priznaje, otpočeo kao hobi, iz ljubavi. Prema njegovim rečima, vrhunac u broju grla je dostigao tokom pandemije, kada je uzgajao 127 ovaca.

Île-de-France tražen i na Istoku i na Zapadu

Upitan za odabir Île-de-France sorte, Mišić je istakao da je to bila najbolja solucija za njegovo imanje. On uzgaja ovce kako za priplod, tako i za mlečnu i mesnu proizvodnju. Istakao je i koji su mu ciljevi sa njegovom jagnjadi. Kako naglašava, idealno bi bilo da mu svako jagnje „jedinče“ dostigne težinu od 47-49 kg kad dostigne starost od 90-93 dana. Za „blizančiće“ u tom istom vremenskom rasponu, Mišić smatra da bi idealno bilo da teže od 38-40 kg.

Izvor: Bolja zemlja

U razgovoru, Srđan je tačno istakao da je edukacija novih ovčara ključna. Mišić, iskusni ovčar, je spreman da edukuje nove generacije, ali apostrofira da treba ići korak dalje. Naime, kako on navodi, sama država treba da oformi komisiju gde reč drže ispraksovani stočari, ljudi iz struke koji poznaju i zanat i tržište. Na taj način, ističe Mišić, bi podsticaji išli ljudima koji su spremni da se ozbiljno posvete poslu i da dotični novac od države vrate u grlima, i pritom ostvare profit.

Mišićeve ovce traže mušterije od Turske do Slovenije, ali kako sam navodi, zbog problematičnog zakona izvoz izvesnih grla je legalno nemoguć. O kom je to zakonu zapravo reč? U video prilogu na našem zvaničnom YouTube kanalu možete saznati više o svemu tome, direktno od našeg