Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Imate mačku u stanu? Evo kako da zaštitite biljke od nje

Imate mačku u stanu? Evo kako da zaštitite biljke od nje

Ako volite cveće, a imate mačku u stanu, onda znate koliko je teško zaštititi biljke od upornih i znatiželjnih ljubimaca.

1625
0
Foto: Pixabay

Idealnog rešenja nema, ali postoji nekoliko načina da biljke zaštitite od radoznalih maca. Ako vam je dosadilo da kupite zemlju i pokidalo lišće, evo nekoliko saveta za vas.

Prevrnite podnu prostirku

Ukoliko imate neklizajuću podnu prostirku, okrenite je tako da sitni plastični klinovi budu prema gore. Na nju stavite saksije i vaze sa cvećem i biljkama. Plastični klinovi su bezopasni za mačke, ali neće im se svideti da gaze po njima.

Manje saksije stavite u kavez za ptice

Vaša mačka obožava da ruši saksije koje su na prozoru ili polici, jedno od rešenja je da omiljeno cveće stavite u ukrasne kaveze. Tako će biljka biti na sigurnom, a dobijate i zanimljivu dekoraciju.

Zemlju u saksijama pospite šljunkom

Kamenčići u saksijama mogu da spreče mačku da iskopa zemlju i tu izvrši nuždu. Važno je da šljunak bude krupan, ukoliko je sitan, mačka ga može pomešati sa peskom.

Poprskajte biljke gorkim rastvorom

Ako vaša mačka voli da gricka biljke u stanu, pobrinite se da budu lošeg ukusa. Biljke blago poprskajte gorkim sprejem, kada se listovi osuše, vratite ih na mesto. Mačka će pokušati da gricka lišće, ali će ubrzo shvatiti da nije ukusno.

Pokušajte sa folijom

Mačke nisu ljubitelji mirisa i ukusa koji ima aluminijumska folija. Saksije i vaze saštitite folijom, a komade zgužvane stavite na zemlju oko biljaka.

Akvarijum je dobro rešenje za manje saksije

Biljke manje i srednje veličine možete staviti u akvarijum koji ima mrežasti poklopac. Vaša mačka neće moći do njih, a imaće dovoljno vazduha.

Miris citrusa

Mačke ne podnose citrusne mirise, zato oko saksija i vaza stavite nešto sa ovim mirisom. Pazite da to nije štetno za vašeg ljubimca, a uvek možete iskoristiti koru od pomorandže i limuna.

Kupite mački biljku za grickanje

Nekada je najbolje rešenje kupiti biljku za mačku, ona će moći slobodno da je gricka i možda neće diratii vaše omiljeno cveće.

Ako ovi saveti nisu mnogo pomogli, nastavite da pokušavate ili izbacite cveće na terasu ili u dvorište.