Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija IMT kao uspešni brend indijske firme Tafe

IMT kao uspešni brend indijske firme Tafe

67
0

Na lokaciji gde je nekada bila beogradska Industrija mašina i traktora (IMT), sada se gradi novi stambeno-poslovni kompleks. Proizvodnja traktora na tom mestu nastavlja se kao deo drugog najvećeg svetskog proizvođača poljoprivredne mehanizacije, indijske kompanije Tafe.

Od 2018. godine, kada je indijska kompanija TAFE, drugi najveći svetski proizvođač traktora, preuzeo brend i tehničku dokumentaciju bivše beogradske IMT fabrike (Industrija mašina i traktora), više se govorilo o imovini te fabrike nego o njenom budućem pravcu.

traktor u oranju
Foto: poljoinfo

U 2021. godini, kompleks IMT-a u Zemunu je prodat kompaniji ABL Solvent za oko 70 miliona evra, što obuhvata 77 objekata i zemljište, te na tom mestu sada niče stambeno-poslovni kompleks.

Slobodan Petrović, direktor operacija Industrije mehanizacije i traktora (IMT), ističe da IMT traktori i dalje čine oko 13% domaćeg tržišta, a da domaćoj poljoprivredi treba barem 10.000 novih traktora godišnje, navodi Biznis.rs.

imt

Ipak, Petrović ne veruje da će proizvodnja traktora i njegovih delova ikada doseći nivo koji je postojao u bivšoj Jugoslaviji.

IMT se samo montira u Srbiji, proizvodnja gotovo cela u Indiji

Pre par decenija, preciznije 1989 godine, IMT je zabeležio proizvodnju rekordnih 42.000 traktora. Danas, prema rečima Slobodana Petrovića, dugogodišnjeg direktora IMT-a, koji sada obavlja funkciju direktora operacija u novoj kompaniji pod starim imenom, veći deo delova se proizvodi u Indiji, dok se u Srbiji obavlja montaža.

Petrović ističe da je za tu montažnu liniju angažovano desetak radnika, a godišnje se proda između 350 i 400 traktora, što je znatno manje od potreba naše poljoprivrede. Prosečna starost domaćeg traktora iznosi 20 godina, a kako bi se izbeglo dalje povećanje prosečne starosti, potrebno je prodati barem 10.000 traktora godišnje. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, prodaja se kretala između 2.500 i 3.500, zbog slabe kupovne moći domaćih poljoprivrednika.

Iako IMT by TAFE traktori zauzimaju oko 13% tržišta, Petrović naglašava da odluka o kupovini nije puka nostalgija ili navika. U pitanju je zapravo racionalan pristup domaćih kupaca. On objašnjava da u velikom delu zemlje, posebno u Vojvodini, gde su posedi veći, traže se traktori velike snage od 300 do 400 konjskih snaga. S druge strane, na jugu i zapadu zemlje, kao i u područjima s voćnjacima i vinogradima, potrebni su traktori manje snage, koji su okretniji i ekonomičniji.

Poređenje novog i starog

Petrović ističe da postoje neke minimalne razlike između starih i novih modela traktora. Jedna od njih je broj brzina u menjaču. Stari IMT je imao 3×2 brzine, dok novi model ima 4×2. Međutim, to nije presudno za domaće kupce.

On naglašava da su sličnosti rezultat zajedničke istorije. TAFE grupacija je u jednom periodu uvozila delove IMT traktora i montirala ih u Indiji. To je bio deo njenog poslovnog razvoja. „Isto kao što mi danas uvozimo od njih i montiramo u Srbiji. Čak su ih i plasirali pod IMT brendom, dok nisu razvili brend TAFE. Zato i dan danas imate IMT traktore koji ‘trče’ po Indiji,“ veli Petrović.

Izvor: Nova ekonomija