Naslovna Poljoprivreda Indijce zavodi srpska malina, ali toj vezi smeta prisustvo poveće cene

Indijce zavodi srpska malina, ali toj vezi smeta prisustvo poveće cene

82
0

Vivek Najak došao je na „Agro Belgrade 2024“ kako bi lično video kakve su prilike za pokretanje novog posla, i.e. uvoza malina na tržište Indije.

Ovaj indijski biznismen rukovodi preduzećem. „Tropicool Foods“. Dotično se bavi izvozom smrznutog i egzotičnog voća iz Indije. Ali vazda vispreni Vivek želi da bude među prvima koji će svojim zemljacima ponuditi ozbiljnije količine voća koje oni smatraju egzotičnim. To su, pre svega, kulture kao maline, borovnice i kupine.

Indija se ističe kao zemlja s izuzetnim ekonomskim rastom i napretkom na globalnom nivou, što prati i povećanje kupovne moći stanovništva i rast potražnje za neuobičajenim i egzotičnim proizvodima iz raznih delova sveta. Među potencijalnim proizvodima koji bi privukli pažnju na indijskom tržištu je i voće iz Srbije.

Vivek Najak, preduzetnik iz indijske države Karnataka, izjavio je da do sada nisu imali u ponudi bobičasto voće poput malina, kupina ili borovnica, te da se to voće na njihovom tržištu smatra egzotičnim, slično kao što su mango ili papaja na evropskom tržištu. On primećuje da su aranžmani s „egzotičnim“ malinama sve češći na proslavama i svadbama u imućnijim krugovima u Indiji.

Foto: Pixabay

Najak posebno ističe svoje interesovanje za Srbiju kao jednog od najvećih svetskih proizvođača malina. Izrazio je želju da poseti Beograd kako bi istražio različite sorte malina koje su dostupne, kao i sisteme uzgajanja, skladištenja i otkupa voća.

Malina možda „nemoguća misija“ za Najaka

Vivek Najak je naglasio da još u potpunosti nije uveren da je isplativo ući u novu poslovnu avanturu sa srpskom malinom, iako je njegova firma smeštena u gradu Hubli.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

„Moram priznati da sam pomalo iznenađen cenama. Srpske maline su poznate u svetu, ali prema podacima i analizama koje pratim vidim da joj konkurišu ukrajinski i poljski proizvođači, pogotovo kada je u pitanju cena. Vaše maline su skuplje, a nisam siguran zašto,“ oprezno je izjavio Najak.

Ipak, on je izrazio svoje uverenje da postoji značajan potencijal za plasman malina na indijskom tržištu.

Norovirus na malini

„Naša privreda napreduje, kupovna moć raste, a malina se smatra egzotičnim voćem koje su ljudi spremni da kupuju. Zato se nadam da će se moj dolazak u Beograd isplatiti. Da ću pronaći računicu da ubacim maline, a možda i borovnice i kupine u ponudu svoje kompanije za naše tržište“ optimističan je Vivek.

Da bi srpske maline stigle do indijskog tržišta, istakao je da je nekoliko preduslova neophodno ispuniti. „Morao bih za početak da pronađem pouzdanog partnera u vašoj zemlji. Partnera koji će sarađivati sa nama na transparentan način, pratiti cene i obaveštavati me na dnevnom nivou o ponudi. Pomoći mi da budem konkurentan. Jer nisam jedini koji pokušava da srpske maline dovede do indijskog tržišta“, zaključio je Vivek Najak.

Izvor: AgroTV