Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Insekti i toplija klima – dvostruki problem za poljoprivredne kulture

Insekti i toplija klima – dvostruki problem za poljoprivredne kulture

Nova studija je pokazala da zaraženi paradajz, u svojim naporima da se bore protiv gusenica, ne prilagođavaju se dobro rastućim temperaturama.

850
0

Nedavna istraživanja, ali i situacija na terenu, pokazuju da kako se klima zagreva, da biljojedi i štetočine nanose veću štetu poljoprivrednim kulturama.

Nova studija je pokazala da zaraženi paradajz, u svojim naporima da se bore protiv gusenica, ne prilagođavaju se dobro rastućim temperaturama.

Zapravo, porastom temperature metabolizam insekata se ubrzava usled toplote i oni jedu više. Upravo toplije vreme može otvoriti širi spektar staništa ovim insektima. A druga stvar je i to kako napadnute biljke reaguju na toplotu.

„Znamo da postoje ograničenja koja sprečavaju biljke da se istovremeno nose sa dva naprezanja“, rekao je profesor sa Univerziteta za istraživanje biljaka Greg Hove.

Inače, same biljke imaju sisteme kako bi se odbranile od pretnji, pa recimo kada gusenica odgrize list, biljka proizvodi određeni hormon koji upozorava biljku da treba da proiizvodi jedinjenja koja će oterati gusenicu.

Sa druge strane, kada su visoke temperature, biljka ima potrebu da se „ohladi“ i Nejtan Havko sproveo je jedan eksperiment gde je posadio paradajz i održavao ga na normalnoj i na visokoj temperaturi.

„Bio sam šokiran kada sam video rezultat. Gusenicu u toplijem prostoru su bile mnogo veće, a biljke skoro da nije ni bilo. Kada su temperature veće, biljka ispušta veću dozu hormona. To izgleda da ne odvraća gusenice, već zapravo blokira sposobnost biljke da se sama ohladi“, rekao je Havko.