Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci: ključ uspeha sa impozantnim učinkom na...

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci: ključ uspeha sa impozantnim učinkom na sceni domaćeg agrara u ranoj 2024. godini

88
0

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrom Jelenom Begović obišla je Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci. Tamo se upoznala sa njegovim funkcionisanjem i na koji način može da se unapredi. Pritom, tokom posete, Begović je ukazala i na značaj koji ovaj institut ima za celu zemlju.

korenasto povrce

Institut vredi

Ministarka Begović izrazila je nameru da oceni razvojni, prodajni i naučnoistraživački kapacitet, izrazila je interesovanje za upoznavanje sa izazovima koje preduzeće ima u poslovanju. „Došli smo da razgovaramo sa direktorom, upravnim odborom i istraživačima kako bismo uvideli na koji način možemo da unapredimo ovaj institut,“ izjavila je ministarka. „I mi kao Vlada Srbije, ali i u saradnji sa opštinom Smederevska Palanka. Želimo da saznamo koje su vaše strategije, na koji način razmišljate, kao i kako mi kao Ministarstvo možemo da vas podržimo. Ne smemo zaboraviti da je stečeno znanje suvo zlato, čak i u vremenu brzog razvoja tehnologije.“

Begović je naglasila važnost ovog instituta za celu zemlju u razgovoru s lokalnim medijima. Istakla je da izdržati pritiske savremenog doba nije jednostavno te da je globalno tržište izuzetno zahtevno. Dodala je da će kroz unapređenje infrastrukture stvoriti uslove za rad i život mladih ljudi u Srbiji.

Foto: Pixabay

Značaj angažmana Ministarstva

Predsednik opštine Smederevska Palanka, Nikola Vučen, naglasio je da je prisustvo delegacije simbol pažnje Vlade Srbije i Ministarstva prema svim lokalnim samoupravama. „Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima uspeti da pomognemo Institutu. Da ga vratimo na onu poziciju koji je nekada imao“, rekao je Vučen.

Direktor Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, Nenad Đurić, istakao je važnost angažmana i interesovanja Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za rad instituta. „Ovo je istorijska poseta. Ovo je prva poseta jednog ministra našem institutu, koja predstavlja vetar u leđa. A verujemo i da je to pokazatelj da smo na dobrom putu. Nažalost situacija nije bila najsjajnija. Ali uspeli smo da se pokrenemo. Ukoliko nastavimo u ovom pravcu i uz pomoć i podršku Ministarstva neće biti nikakvih problema“, rekao je Đurić.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Saopšteno je da je poseta deo opsežnog plana obilaska svih instituta u Srbiji, kako bi se detaljno upoznali s njihovim aktivnostima i izazovima, prema izjavi iz resornog ministarstva.

Izvor: AgroTV