Naslovna Poljoprivreda IPARD 3 program, mera 1: šta sve donosi?

IPARD 3 program, mera 1: šta sve donosi?

408
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo jе i zvanično prvi javni poziv IPARD 3 u okviru Mera 1. U prethodnom periodu, IPARD je pružio investicionu podršku srpskoj poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra iz budžeta Evropske unije. U novom ciklusu programa, našim poljoprivrednicima će biti na raspolaganju još veći iznos sredstava, čak 288 miliona evra iz budžeta EU.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Uz agrarni budžet za 2024. godinu od 90 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, očekuje se ukupno oko 400 miliona evra investicija u srpsku poljoprivredu, što je potvrdilo Ministarstvo poljoprivrede za „Dnevnik“. Kroz ovaj program, novac iz evropskih fondova prvi put je isplaćivan krajnjim korisnicima kao bespovratna podrška. Dok se dugoročni efekti još prate, moguće je reći da je program ostvario svoj cilj, pokrećući ciklus modernizacije i povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i razvoj ruralnih zajednica i poboljšanje kvaliteta života ljudi koji u njima žive.

IPARD 3 Mera 1 mnogo toga donosi agraru

U budućem periodu će se nastaviti implementacija mera koje su usmerene na podršku razvoju osnovne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma, pri čemu će biti proširene na nove sektore i investicije.

Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/10-and-10-euro-banknotes-3943740/

Mera 1 će obuhvatiti i sektor ribarstva. Korisnici će imati mogućnost da ostvare podršku čak i za specijalizovana vozila, uključujući i dronove. Mera 3 će biti proširena na dva nova sektora – prerađivačku industriju ribe i ostalih useva, dok će Mera 7, osim podrške izgradnji i opremanju kategorisanih ugostiteljskih objekata, uključivati i podršku za direktnu prodaju poljoprivredno-prehrambenih i ostalih lokalnih proizvoda na gazdinstvima, u lokalnim prodavnicama, na pijacama, u restoranima… Ministarstvo je takođe najavilo obuhvat izgradnje i opremanja objekata za pružanje uslužnih delatnosti manjeg obima.

Poseban naglasak će biti stavljen na podršku mladim poljoprivrednicima (čiji povraćaj može iznositi čak 70%) i na investicije u obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom. Za dotične će podsticaji biti povećani za 10%.

Foto: Pixabay

U trenutnim merama podrške, iznos podrške će se kretati od 50 do 75% vrednosti prihvatljivih investicija (pa čak i do 100% u Meri 6 – koja je usmerena ka razvoju ruralne infrastrukture koja je u pripremi). Bitno je napomenuti da je i dalje moguće dobiti do polovine odobrenog bespovratnog novca avansno, na početku realizacije projekta. Takođe, visina odobrene podrške može biti povećana u fazi isplate novca indeksacijom u skladu sa indeksom cena Republičkog fonda za statistiku.

Pokoji evro podrške

Intenzitet podrške u Meri 1 varira od 60 do 75%, što se prevodi u raspon od 20.000 do 1.000.000 evra po jednom javnom pozivu, i do 2 miliona evra tokom celog programskog ciklusa.

Izvor: Shutterstock/librakv

Mera 3 obezbeđuje podršku od 50 do 60%. Maksimaln iznos je od 2,5 miliona evra tokom programskog ciklusa. A raspon se kreće od 20.000 do 1,3 miliona evra po javnom pozivu, obuhvatajući sve sektore.

Što se tiče Mere 7, intenzitet podrške iznosi od 60 do 75%. Ukupna podrška koju korisnik može ostvariti tokom programskog ciklusa iznosi 600.000 evra. Za ruralni turizam, moguća podrška po javnom pozivu kreće se od 20.000 do 300.000 evra. U sektoru direktnog plasmana, podrška za izgradnju i opremanje iznosi od 5.000 do 300.000 evra. Sa druge strane, podrška samo za opremanje objekta iznosi od 5.000 do 100.000 evra. Za sektor usluga malog obima, podrška za izgradnju i opremanje kreće se od 5.000 do 300.000 evra. Pritom, podrška samo za opremanje iznosi od 5.000 do 200.000 evra.

Izvor: Dnevnik