Naslovna Poljoprivreda IPARD i ribarstvo u Srbiji: potencijalni brak dobrih prilika

IPARD i ribarstvo u Srbiji: potencijalni brak dobrih prilika

71
0

Ribarstvo u Srbiji ima ogroman potencijal, posebno u Vojvodini, i ovaj sektor će kroz IPARD III program subvencija, biti podržan kroz dve mere. Dotične su Mera 1 za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, i Mera 3 za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

YouTube Screenshot
Izvor: Vojvodinasume Videoeditor

Potencijal za razvoj ribarstva u Srbiji leži pre svega u više od 100.000 hektara neiskorišćenih površina u Vojvodini koje su karakteristične po slaboj plodnosti i trenutno nisu u upotrebi za bilo koju vrstu poljoprivredne proizvodnje. Ove površine bi, uz relativno male investicije, mogle biti transformisane u ribnjake, što bi omogućilo ne samo efikasno korišćenje takvog zemljišta, već bi nakon dve decenije značajno poboljšala njihova plodnost.

„Pored toga, Srbija primenjuje jednu od najsavremenijih tehnologija za proizvodnju šarana baziranu na ekstrudiranoj hrani, kojom se dobija duplo veća proizvodnja u odnosu na korišćenu tehnologiju u evropskim zemljama, koja značajno doprinosi porastu proizvodnja šarana po jedinici površine – često za preko 100%“, apostrofirali su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor: IPARD Srbija – zvanični Instagram nalog

Ono što IPARD obeća, IPARD ispuni

Pored toga, u Srbiji postoji lokalna proizvodnja ekstrudirane hrane za ribe koja se zasniva na domaćim sirovinama, što predstavlja ozbiljan potencijal za razvoj prerađivačke industrije. Proizvodi ove industrije bi bili usmereni ka stranim tržištima, ali bi isto tako zadovoljili veći deo potreba domaćeg tržišta.

Tokom pripreme IPARD III programa, primećene su velike i značajne mogućnosti i resursi koji su dostupni za unapređenje ribarstva u Srbiji. „Uvođenje sektora ribarstva u IPARD III program je od izuzetno velikog značaja kako bi se prevazišli postojeći izazovi u ovom sektoru, kao i omogućilo korišćenje postojećih potencijala za razvoj ribarstva koji Srbija poseduje“, ističu iz Ministarstva.

YouTube Screenshot
Izvor: Vojvodinasume Videoeditor

Naglašavaju da je osnovni cilj u sektoru ribarstva pružiti podršku primarnim proizvođačima i prerađivačima. Na taj način bi oni postepeno uskladili svoje poslovanje sa pravilima, standardima, politikama i praksama Evropske unije.

Pravilnik o sprovođenju Mere 1 IPARD III programa, koji se odnosi na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, usvojen je u februaru ove godine. Nakon toga, objavljen je prvi javni poziv po ovom osnovu. Prvi javni poziv obuhvata investicije u :

  • izgradnju objekta
  • rekonstrukciju objekta
  • adaptaciju objekta
  • sanacijuobjekta
  • proširenje objekata
  • opremanje u svim sektorima (uključujući i ribarstvo).
YouTube Screenshot
Izvor: Vojvodinasume Videoeditor

Rok za podnošenje zahteva za odobrenje projekta u okviru prvog javnog poziva za Meru 1 je 24. maj ove godine. Trenutno se priprema pravilnik o sprovođenju Mere 3 IPARD III programa. A njihovo se objavljivanje očekuje u skorije vreme, zajedno sa prvom javnom pozivom po ovom osnovu.

Izvor: AgroTV