Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija IPARD radionica za poljoprivrednike u Mladenovcu

IPARD radionica za poljoprivrednike u Mladenovcu

107
0

Nakon info sesije u Novom Sadu (o kojoj možete pročitati ovde), IPARD se i dalje širi domaćim agrarom, barem na putu informisanosti. Najnoviji uspesi se beleže u Mladenovcu, gde je održana recentno jedna kvalitetna IPARD radionica. O ovome više u prilogu ispod.

Izvor: Opština Mladenovac

IPARD radionica, u detalj

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u partnerstvu s Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Beograd i Gradskom opštinom Mladenovac, organizovalo je informativni događaj namenjen poljoprivrednim proizvođačima. Ovaj događaj je upriličen u Svečanoj sali „dr Elsi Inglis“.

Na radionici su poljoprivrednicima predstavljene mogućnosti koje pruža IPARD program u novom programskom ciklusu, kao i informacije o javnim pozivima koji će biti objavljeni do kraja ove godine. Predstavnici IPARD operativne strukture pružili su praktične smernice kako da što lakše i efikasnije ostvare podršku putem IPARD-a. Poseban naglasak stavljen je na pojednostavljene procedure u ovom ciklusu IPARD programa, kako bi se olakšao pristup sredstvima EU i omogućilo što većem broju korisnika i poljoprivrednika da iskoriste ovu podršku.

Izvor: Opština Mladenovac

Koji su sve benefiti radionice?

Posebna pažnja je usmerena na nedavni javni poziv u okviru Mere 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, koji ima za cilj podržati investicije u izgradnju i opremanje objekata za osnovnu poljoprivrednu proizvodnju, kao i podizanje novih zasada voća i matičnih zasada voća i grožđa. Poziv će biti otvoren do 24. maja 2024. godine i obuhvata sektore proizvodnje mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, industrijskog bilja, vinogradarstva, proizvodnje jaja i ribarstva.

Za ovaj javni poziv izdvojeno je oko 41 milion evra, a visina podsticaja varira od 60 do 75 odsto prihvatljivih troškova investicije, u zavisnosti od statusa podnosioca, kao što su mladi poljoprivrednici ili proizvođači organskih proizvoda, lokacija gazdinstva (da li se nalazi u planinskom području), ili priroda same investicije (da li je vezana za upravljanje otpadom, proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora). Minimalna podrška može biti 20.000 evra, dok je maksimalna suma milion evra. Tokom IPARD III programskog perioda, jedan korisnik može dobiti najviše dva miliona evra podrške.

Izvor: Opština Mladenovac

Poljoprivrednici su pokazali najveći interes za sledeće teme:

  • podizanje novih voćnjaka
  • nabavku novih voćarskih traktora
  • mogućnost finansiranja investicija putem kredita
  • ostvarivanje prava na avansnu isplatu.

Izvori: AgroTV, Opština Mladenovac