Naslovna Poljoprivreda Ishrana krava tokom leta: kratki vodič

Ishrana krava tokom leta: kratki vodič

78
0

Dobro organizovana stočarska proizvodnja nije moguća bez racionalne ishrane domaćih životinja poput krava, svinja, ovaca i koza. Tokom letnjeg perioda, stoka treba da konzumira što više zelene kabaste hrane, uz dodatak sena.

Zelena hrana pozitivno utiče na lučenje mleka i njegovu količinu, pa se sa njenom ishranom treba početi što ranije. Ova hrana uključuje zelenu travu pokošenu sa livada ili pašnjaka, kao i one proizvedene na njivama, lucerištima i detelištima.

Photo by Pon Esakki Sundar on Unsplash

Lucerka i detelina su posebno vredne za ishranu muznih krava zbog svoje hranljivosti i lako svarljivosti, bogate su belančevinama, mineralnim materijama i vitaminima. Mogu se davati do 35 kg dnevno po grlu, ali u većim količinama mogu izazvati neprijatan ukus mleka.

Vrednost 7-7.5 kg zelene lucerke ekvivalentna je 1 kg ječma u zrnu. Zbog opasnosti od nadimanja, lucerka i detelina se daju u smeši sa zelenom travom ili iseckanom slamom, u količini do 25 kg dnevno po grlu.

Photo by ユキコ ハマベ on Unsplash

Crvena detelina, zbog opasnosti od nadimanja, daje se u manjim količinama i uvek u smeši sa suvom hranom. Zelena hrana se daje muznih krava u različitim količinama, pri čemu se težim grlima može dati i do 70 kg dnevno bez bojazni. Muzne krave najbolje koriste zelenu hranu kada je ona u punom cvetu. Ako se daje u mlađem stadijumu, treba je mešati sa kabastom suvom hranom.

Zaštita krava od sunca ključna

Paša je najekonomičniji način ishrane stoke. Svakodnevno puštanje goveda na pašnjak omogućava im kvalitetniju ishranu, fizičku aktivnost, socijalizaciju i smanjuje mogućnost pojave zaraznih bolesti. Na paši, krave dobijaju sočnu i hranljivu zelenu hranu koja pozitivno utiče na lučenje i količinu mleka. Visoko proizvodne krave na dobroj paši mogu proizvesti 20-22 kg mleka bez koncentrata, dok junad u tovu ostvaruje prirast od 800-1000 g dnevno.

Image by Afif Ramdhasuma from Pixabay

Tokom letnjih perioda kada su temperature iznad 35°C, životinje na pašnjacima treba zaštititi od sunca izgradnjom nadstrešnica ili sadnjom drveća.

Treba voditi računa da štala nije prenatrpana, redovno je čistiti, menjati prostirku i dezinfikovati objekat kako bi se smanjio broj muva. Unutar objekta treba postaviti dodatnu ventilaciju i koristiti sistem hlađenja hladnom vodom. Loši ambijentalni uslovi mogu dovesti do smanjenog unosa hrane, povećanog unosa vode i produženog ležanja životinja. Kravama je dnevno potrebno 40-80 litara vode za piće, a norma može dostići i 100 litara kod visokih mlečnih krava, suvlje hrane ili visokih temperatura vazduha.

Izvor: Dobro jutro