Naslovna Poljoprivreda Isto stanje stvari, tvrde malinari

Isto stanje stvari, tvrde malinari

225
0

Malinari i mali hladnjačari koje okuplja udruženje „Naše voće Srbija“ ponovo su tražili od Vlade Srbije da im pomogne. Kako tvrde, nužna im je ispomoć  u rešavanju problema izazvanih poremećajima domaćeg tržišta. Ti problemi su počeli 2022. godine i traju do danas. U platformi koju su predali Vladi Srbije traže i novi model subvencionisanja i rada u toj oblasti poljoprivrede, ističe Božo Joković iz udruženja „Naše voće Srbija“ za medije.

„Ja kad ljudima kažem da je cena maline trenutno 180 illi 200 dinara, oni se zapanje, jer plaćaju malinu u marketima 1.600, 1.700 dinara po kilogramu. Cena maline na tržištu nije pala. Proizvođači i mali hladnjačari ne mogu sami da iznesu teret tog poremećaja na tržištu. Sa pvakvim načinom rada mora da se napravi rez, zajedno sa stručnim ljudima, koji znaju kako da izvedu ovaj sektor na ‘zelenu’ granu,“ veli Joković.

Koje probleme to malinari smatraju nerešivim?

On tvrdi da je pristup subvencionisanju u domenu malinarstva potrebno promeniti, za razliku od prakse u ratarstvu i stočarstvu. U tim sektorima se subvencije ne bi trebale dodeljivati na osnovu obrađenih hektara zemlje.

„Dok se ne urade novi modaliteti subvencija i poslovanja, prerade i distribucije i dok se ne povežu proizvođačke organizacije mi u sektoru malih hladnjača ćemo biti gubitnici. A velika većina nas je u bankrotu odmah iza Nove godine,“ apostrofirao je Joković.

Zbog svega toga, veli on, izneseni su novi predlozi za modele kredita i odgode plaćanja postojećih kredita kako bi se rešila teška situacija u kojoj se nalaze.

Joković tvrdi da su predstavnici te grupe predali predloge na šalteru Vlade Srbije. Ti predlozi su rezultat nedavnog sastanka u Arilju, gde su zajedno s Poljoprivrednim fakultetom i Zadružnim savezom Srbije radili na njihovom formiranju. Ovi predlozi su predani nakon sastanka koji se održao u utorak s predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz cele Srbije i premijerkom Anom Brnabić.

Foto: Youtube/Printscreen

„Sastanak je bio informativnog karaktera. Bio je o tome šta se predlaže i kakve su mere podsticaja za 2024. godinu, subvencije iz Nacionalnog programa mera…“ dodaje Joković.

Slaba komunikacija s Ministarstvom

Joković izjavljuje da se mali hladnjačari i malinari trenutno mogu osloniti isključivo na kabinete predsednice Vlade Srbije i Predsednika Srbije. Ovo je slučaj iako su tokom protekle godine imali brojne sastanke i predloge rešenja sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixabay

On naglašava da je sve ostalo samo iluzija, s obzirom da nisu dobili nikakva uveravanja. Kreditni problemi nisu rešeni kako je obećano. Pritom, sektor malinarstva već dve godine suočava se s katastrofalnim problemima. Joković ističe da ni jedna privredna ili poljoprivredna grana nije doživela takav kolaps na tržištu. Posebno je uzeo u obzir oscilacije cena maline i drugih proizvoda.

Osim toga, dodaje da je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković već izjavila da je neimenovani izvoznik uvezao velike količine maline iz konkurentnih zemalja poput Ukrajine i Poljske, prethodno je preradio i izvezao kao malinu iz Srbije, time prouzrokujući ozbiljne probleme na tržištu.

Foto: Facebook/Malina Ratkovo

„Oni verovatno znaju ko je u pitanju, pa neka preduzimaju određene mere… Zadruge, veliki proizvođači maline su kolateralna šteta svega toga i na pragu su bankrota. Ako sa ovakvim problemima uđemo u 2024. godinu, mislim da je tu izvestan kraj celog sektora,“ ističe Joković.

Izvor: Nova Ekonomija