Naslovna Poljoprivreda Izašao Priručnik za kreiranje godišnjeg programa utilizacije agrarnog zemljišta

Izašao Priručnik za kreiranje godišnjeg programa utilizacije agrarnog zemljišta

244
0

U ponedeljak je predstavljen Priručnik za izradu i realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Zajedno su ga predstavili Uprava za poljoprivredno zemljište i Stalna konferencija gradova i opština. Dotični dokument, kako javljaju mediji, je prezentovan  kroz informacioni sistem Uprave za poljoprivredno zemljište.

Izvor: Priručnik za izradu i realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta

Priručnik je pripremljen uz podršku Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, uz direktnu podršku Vlade Republike Švajcarske.

Autorke priručnika su zaposlene u Upravi za poljoprivredno zemljište i obavljaju poslove vezane za izradu i realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kroz Informacioni sistem:

  • Marija Mitrović – na čelu Odseka za planiranje korišćenja poljoprivrednog zemljišta
  • Nataša Mladenović – vođa Odseka za upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem
  • Biljana Ilić – administrator Informacionog sistema Uprave za poljoprivredno zemljište

Priručnik je namenjen jedinicama lokalne samouprave kako bi im pomogao u razjašnjenju nedoumica koje se pojavljuju tokom izrade i realizacije godišnjeg programa. Koristan je i svim učesnicima u procesu upravljanja i raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, kao i poljoprivrednicima i svima koji žele da se upoznaju sa tim procesom.

hibrid kukuruza na njivi

Priručnik, detaljnije

Kako se naglašava u uvodniku Priručnika, dokument se sastoji iz četiri dela. U prvom delu dat je opis informacionog sistema Uprave za poljoprivredno zemljište (dalje u tekstu: informacioni sistem). Drugi deo sadrži korake i postupke koji se odnose na izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kroz informacioni sistem.

Treći deo obuhvata aktivnosti u postupku realizacije godišnjeg programa zaštite i uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kroz informacioni sistem. On takođe obuhvata i kontrolu ispunjenja ugovornih obaveza iz zakupa, odnosno korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

foto: Pixabay

U četvrtom delu dati su predlozi modela rešenja o obrazovanju komisija koje učestvuju u postupku izrade i realizacije godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Dati su i predlozi zahteva kojima se lokalne samouprave obraćaju drugim organima radi prikupljanja dokumentacije koja je neophodna za postupanje.

Ceo dokument je dostupan za besplatno preuzimanje na ovom linku.

Izvor: AgroTV