Naslovna Poljoprivreda Izrael kupuje smrznuto voće i povrće – potencijalna poslovna prilika za Srbiju

Izrael kupuje smrznuto voće i povrće – potencijalna poslovna prilika za Srbiju

115
0

Tržište Izraela nudi znatne mogućnosti našim kompanijama u prehrambenom sektoru, posebno za preduzetnike koji izvoze zamrznuto i sušeno voće i povrće, džemove i namaze. Postoji visoka tražnja za smrznutim proizvodima, te izraelski uvoznici i distributeri, usled trenutnih okolnosti, istražuju nove izvore snabdevanja i tržišta.

Privredna komora Srbije (PKS) i Predstavništvo u Jerusalimu će pružiti podršku domaćim proizvođačima i izvoznicima koji žele plasirati svoje proizvode na izraelsko tržište. Ova podrška obuhvata povezivanje sa poslovnim partnerima i upoznavanje sa standardima i procedurama uvoza u Izrael, kako je istaknuto na sastanku u PKS, na kojem su prisustvovali predstavnici kompanija specijalizovanih za zamrznuto i sušeno voće i povrće.

Image by topntp26 on Freepik

Srpsko smrznuto voće i povrće na tržištu Izraela

Danijela Strižak, pomoćnik direktora Sektora za internacionalizaciju PKS, istakla je da Izrael izražava interes za dodatnu nabavku određenih proizvoda te da raste potražnja za zamrznutim programom.

Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva PKS u Jerusalimu i počasni konzul Srbije u Izraelu, predstavio je izraelsko tržište. Tada je i naglasio njegovu perspektivnost, dobre platežne mogućnosti, geografsku blizinu i velike potrebe za alternativnim snabdevanjem. Dodao je da se u Izraelu postepeno smanjuju carine i pojednostavljuju procedure, planirajući olakšavanje uvoza voća i povrća do 2027. godine.

foto: Lifehacker
foto: Lifehacker

„Postoje očekivanja koja idu u prilog relaksiranju zahteva koji se odnose na Košer standardizaciju. Time bi se pospešila i mogućnost izvoza ne samo u Izrael, već i u treće zemlje u kojima postoji potražnja za košer hranom,“ apostrofirao je Nikolić.

Predstavnici Privredne komore Srbije istakli su opciju organizacije edukacija i seminara o Košer standardizaciji i drugim propisima primenjenim u Izraelu. Takođe, razmatrana je mogućnost održavanja Dana dobavljača. Ovaj događaj bi bi omogućio srpskim izvoznicima susrete sa izraelskim distributerima i razgovore o konkretnim poslovnim prilikama.

Svi ovi koraci imaju za cilj jačanje veza između srpskih proizvođača i izraelskog tržišta. Time pružaju podršku izvoznicima u upoznavanju sa zahtevima i standardima, kao i stvaranju poslovnih prilika u Izraelu. Očekuje se da će ove inicijative dodatno olakšati i podstaknuti trgovinsku razmenu između dve zemlje.

Izvor: AgroTV