Naslovna Poljoprivreda Jagode: kad treba da ih berete? Evo par instrukcija

Jagode: kad treba da ih berete? Evo par instrukcija

78
0

Trenutno se beru jagode prelepih i ukusnih plodova. Oni imaju osobenost izražene transpiracije i nemogućnost dozrevanja nakon berbe. Poznato je da jagode ne sazrevaju ravnomerno već neravnomerno, te da imaju ograničen rok trajanja zbog visokog respiracionog koeficijenta, koji se dodatno povećava tokom berbe.

Berba jagoda se smatra ključnom fazom u celokupnom procesu uzgoja, budući da od njenog uspeha zavise rezultati proizvodnje. Svi proizvođači stoga se trude da je obave na najkvalitetniji mogući način, posebno s obzirom na njenu osetljivost i važnost tokom sezone. Međutim, ove godine su vremenske prilike postale ometajući faktor u ostvarivanju željenih proizvodnih rezultata.

Na različitim lokacijama, suočeni smo s kasnim prolećnim mrazom i nestabilnim, kišovitim vremenom tokom perioda berbe, što rezultuje berbom pojedinih sorti jagoda ili njihovim sazrevanjem u različito vreme. Posledice ovih nepovoljnih vremenskih uslova su direktno povezane s tehnologijom uzgoja, načinom obrade zemljišta i pravovremenom primenom zaštite.

Foto: Pixabay

Zbog svega ovoga proizvođači pažljivo vrše berbu, probirući i klasifikujući plodove. Preporučuje se odvajanje nezrelih plodova u posebnu ambalažu tokom berbe kako bi se smanjio rizik od infekcije, što doprinosi očuvanju zdravlja i produktivnosti zasada.

Jagode, jagode, samo jagode od naših voćara…

Jagode se obično beru kada su potpuno zrele ili neposredno pre potpune zrelosti. Optimalno vreme za berbu varira u skladu s sortom jagoda, njihovom namenom i planiranim transportom. Uspeh berbe uveliko zavisi od dobro organizovanog procesa, koji podrazumeva planiranje svih detalja, uključujući angažovanje berača i nabavku adekvatne ambalaže. Pored toga, higijena je od suštinskog značaja. Neophodno je obezbediti beračima sve potrebne uslove za održavanje lične higijene, dok bi ambalaža trebalo da bude čista i prilagođena svrsi.

Foto: Organela/Privatna arhiva

Važno je izbeći greške u određivanju pravog trenutka za berbu. Ovo treba obaviti u skladu s namenom upotrebe plodova, dužinom transporta, uslovima skladištenja i karakteristikama sorte jagoda. Berba u neadekvatnim uslovima, poput berbe u vlažnom okruženju, tokom visokih temperatura ili nepotrebno zadržavanje ubranih plodova u zasadu, može imati direktni uticaj na kvalitet plodova i njihovu ekonomičnost.

Stoga je ključno da se prilikom berbe jagoda, posebno onih namenjenih tržištu, vodi računa o odgovarajućim vremenskim uslovima, korišćenju prikladne ambalaže i prevoznih sredstava. Treba voditi računa i o korišćenju pripremljenih privremenih skladišta pre transporta do konačne destinacije, skladišta ili hladnjače.

Izvor: Dobro jutro