Naslovna Poljoprivreda Jari ječam sejati krajem januara i u februaru

Jari ječam sejati krajem januara i u februaru

85
0

U plodoredu, jari ječam pokazuje bolju otpornost prema bolestima i štetočinama, što doprinosi povećanju prinosa i kvaliteta žetve. Takođe, dobro se slaže sa usevima koji pružaju raznovrsne agroekonomske benefite, poput poboljšanja strukture zemljišta i smanjenja potrebe za đubrenjem. Ove agroekonomske koristi dodatno naglašavaju važnost uvođenja jarača ječma u raznolike plodorede, što pridonosi održivoj poljoprivrednoj praksi i optimizaciji ukupnih resursa.

Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

Violeta Veličković dipl.inž. iz PSSS Beograd, prodiskutovala je za časopis „Poljoprivrednik“ kako treba prići setvi jarog ječma. Nakon primene ranijih pretkultura, tvrdi Veličković, uobičajeno je izvršiti dva puta oranje. Prvo oranje se obavlja pliće nakon žetve pretkulture, dok se drugo, osnovno oranje, izvodi 2-3 nedelje pre setve na dubini do 25 cm. Tokom ovog postupka, mineralna đubriva namenjena osnovnom đubrenju se zaoravaju. Dopunska priprema zemljišta, koja uključuje upotrebu tanjirača, drljača, setvospremača i rotodrljača, ima za cilj stvaranje usitnjenog površinskog sloja sa mrvičastom strukturom do dubine setve.

Kada je u pitanju đubrenje ječma, Veličković navodi par varijanti. Kako tvrdi, mogu se koristiti organska đubriva poput stajskih đubriva, različitih komposta, osoka i drugih organskih đubriva. Za postizanje prinosa od 5 tona po hektaru, preporučuje se obezbediti 110-120 kg azota, 70-80 kg fosfora i 100-120 kg kalijuma, dodaje stručnjak.

Image by Steve Buissinne from Pixabay

Koji ječam odabrati?

Pri odabiru sorte ječma, važno je razumeti njegovu namenu, ističe Veličković. Drugim rečima, treba znati da li se biljka koristi za ishranu stoke, industrijsku preradu ili druge svrhe. Na primer, ako ječam namenjujemo proizvodnji piva, preporučuje se odabir dvorednih ječmova, koji mogu biti jari ili ozimi, zbog njihove ujednačene zrnaste strukture. Za ishranu stoke, preporučuje se upotreba četvororednih ili šestorednih sorti.

Kada je reč o setvi, bitno je koristiti deklarisano seme, poželjno u što krupnijim frakcijama. Setva ječma obavlja se sejalicom u redove sa razmakom od 8–10 cm. Preporučena gustina sklopa iznosi 300-500 klijavih semena/m2, a setva se obavlja na dubini od 3-5 cm, dodaje Veličković.

Image by NoName_13 from Pixabay

Jari dvoredi ječam često se koristi kao stočna hrana zbog visoke hranidbene vrednosti. Osnovna obrada zemljišta (oranje) za jari ječam obavlja se 2–3 nedelje pre setve, koja se preporučuje krajem januara ili u februaru. Dodatno, važno je naglasiti da je pravilan odabir sorte i adekvatna setva ključna za postizanje optimalnih rezultata u gajenju ječma.

Izvor: Poljoprivrednik